SMANJUJU TROŠKOVE NA NAJGORI NAČIN: Nisan otpušta 12.500 radnika

Autor: nacionalnaklasa.com

Razonoda

27.07.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Nisana Hiroto Saikava saopštio je da će kompanija širopm sveta otpustiti 12.500 radnika u okviru novog plana za smanjenje troškova, nakon što je japanski proizvođač zabeležio pad operativnog profita za 99 odsto u drugom kvartalu usled pada prodaje na svim velikim tržištima osim Kine.

RepublikaFoto: Nissan newsroom europe
U 12.500 najavljenih otkaza uračunato je 4,800 otpuštanja koja su najavljena u maju

Ova hitna mera trebalo bi da bude realizovana do fiskalne godine koja se završava 31. marta 2023. godine. Saikava je rekao da će zarada postepeno početi da se oporavlja u drugoj polovini ove fiskalne godine, posle prvog kvartala koj je bio gori nego što je on očekivao.

Operativni profit skoro je izbrisan i iznosi samo 14,8 miliona dolara u kvartalu koji je završen 30. juna. Marža operativnog profita pala je na samo 0,1 odsto sa 4 procenata u istom periodu prošle godine. Neto prihod umanjen je za 95 odsto na 59,3 miliona dolara u periodu od aprila do juna.

Foto: Printskrin: Facebook.com/Nissan
Hapšenje Gosna izazvalo je krizu

Prihod Nisana umanjen je na 21,97 milijardi dolara u ova tri meseca, a globalna prodaja opala je za 6 odsto, na 1,23 miliona vozila.

Pad zarade je dodatni problem za Saikavu, koji istovremeno pokušava da izgladi odnose sa francuskim partnerom Renoom. Kriza u savezu nastala je usled hapšenja bivšeg predsednika karlosa Gosna zbog navodnih finansijskih malverzacija u vreme kada je bio na čelu japanske kompanije.

Saikava pokušava da postigne prodaju na američkom tržištu od 1,4 miliona automobila u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2023. godine.

U 12.500 najavljenih otkaza uračunato je 4,800 otpuštanja koja su najavljena u maju. Ovo znači da će Nisan umanjiti svoju ukupnu radnu snagu od oko 140.000 ljudi za oko 9 odsto. Najavljeno je ukidanje radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Velikoj Britaniji, Španiji, Indoneziji, Japanu i Indiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

28.07.2019 08:26

Volvo,pa Nisan.Ko je sledeći.Fiat.