Benzinci, dizelaši i hibridi idu u istoriju: Planira se zabrana njihove prodaje

Autor: B92, Republika

Razonoda

07.02.2020

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija je odlučila da drastično smanji zagađenje vazduha i emisije izduvnih gasova automobila, i to pet godina ranije nego što je bilo najavljeno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada je prvobitno nameravala da uvede zabranu prodaje novih automobila koji koriste fosilna goriva od 2040. godine.

Sada je sam premijer taj rok za ukidanje skratio za još pet godina. Boris Džonson je u najavi klimatskog samita UN, koji će se zajedno sa EU u novembru održati u Glasgovu, rekao da će novi automobili na fosilna goriva biti zabranjeni već 2035. godine.

Time Britanci idu korak dalje i rade sve kako bi ostvarili plan o nultoj emisiji gasova odgovornih za efekat staklene bašte do 2050. godine.

Ipak, s obzirom na trenutno stanje u auto-industriji, najnovija najava o potpunoj zabrani prodaje vozila sa konvencionalnom motorima od 2035. deluje vrlo optimistično.

Podsećamo, Irska je ranije odlučila kako će istu zabranu uvesti i ranije, već od 2030. godine.

Rekorder je Norveška, koja ima plan da već 2025. ostvari nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte na svojim putevima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading