Korona uzima danak autoindustriji: Očekuje se pad proizvodnje

Autor: B92, Republika

Razonoda

22.04.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da će zbog pandemije koronavirusa ove godine u svetu biti napravljeno svega 71 milion putničkih vozila.

Foto: Ilustracija

Većina proizvođača automobila zaustavila je proizvodne trake na najmanje mesec dana, što bi u ukupnom zbiru na kraju godine dovelo do manjka od 19 miliona vozila u odnosu na planiranu proizvodnju, piše LMC Automotive.

Isti izvor upozorava da bi projekcije mogle da budu i gore, u zavisnosti od brzine oporavka od pandemije određenih regiona širom sveta.

Samo u Severnoj Americi, automobilske kompanije morale su da odlože lansiranje/početak proizvodnje nekoliko značajnih novih modela, među kojima su Tesla Model Y, električni Ford Mustang Mach-E, osveženi Jeep Grand Cherokee, kao i najnoviji SUV modeli General Motorsa, prenosi Autonews.

LMC Automotive takođe očekuje značajno smanjenje prodaje u aprilu, kako u Severnoj Americi, tako i u Evropi, pošto post-pandemijski oporavak verovatno neće biti brz u narednim mesecima.

Kina je u međuvremenu već pokrenula većinu svojih fabrika automobila, zbog čega se očekuje da će pad njihove prodaje biti nešto manji od svetskog proseka i da će iznositi oko 12 procenata u ovoj godini.

Pojedini stručnjaci iz auto-industrije smatraju da su sve velike regije već ušle u ekonomsku recesiju i da brzi oporavak više nije realan.

Ipak, drugi veruju da bi do preokreta u automobilskoj industriji moglo doći do kraja godine, ako vlade brzo reaguju. Nemačka je, na primer, već odlučila da otvori prodajne auto-salone širom zemlje počevši od ove nedelje, što je potez koji su priželjkivali lobisti proizvođača automobila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading