Manuelni ili automatik menjač? Šta je bolje i šta će u budućnosti preovladati na tržištu

Autor: B92, Republika

Razonoda

27.04.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dilema koja već dugo izaziva podele među vozačima.

RepublikaFoto: Printskrin: Youtube.com/ Volkswagen USA
Foto: Ilustracija

Dok na putevima u SAD već decenijama dominiraju automobili sa automatskim menjačima, u Evropi su oni nešto ređi, a u Srbiji skoro na nivou statističke greške.

Sa napretkom tehnologije i unapređenjem automatskih menjača, neke prednosti manuelnih - kao što su brža promena stepena prenosa ili manja potrošnja goriva - postepeno se gube, pa su zagovornici "automatika" dobili nove adute u raspravi sa svojim oponentima.

Ipak, tvrdokorni zaljubljenici u manuelne menjače ne odstupaju od stava da uživanje u vožnji može da im pruži samo ovaj tip prenosnog sistema.

Nedavna vest iz SAD u kojoj se navodi da je tek svaki osmi novi model u toj zemlji dostupan i sa manuelnim menjačem, izazvala je brojne komentare i podeljenja mišljenja o tome koji je menjač bolji.

Donedavno su vozači u Srbiji uglavnom bili protiv "automatika", ali čini se da se takav izričit stav polako menja, ili možda ipak ne. Svakako, vreme će pokazati sa kakvim menjačem će se u budućnosti pojavljivati vozila na našem tržištu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading