Kupujete polovan automobil? Obratite pažnju na ove stvari

Autor: Kurir, Republika

Razonoda

08.07.2020

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polovni automobili znatno su povoljniji od novih, ali kupovina može nositi velike rizike. Neki prodavci "peglaju" havarisane automobile, neki se lažno predstavljaju, dok je najčešća pojava smanjivanje pređene kilometraže, upozoravaju stručnjaci.

RepublikaFoto: youtube.com/ RTS Sajt - Zvanični kanal
Foto: Ilustracija

- Nažalost, u okruženju smo u kojem ima mnogo nemoralnih trgovaca, koji se služe raznim manipulacijama zarad prihoda. Zato je neophodno da kupci otvore četvore oči - kaže za Kurir auto-mehaničar Dejan Milosavljević i dodaje da je jedna od najčešćih prevara ona koja se tiče pređene kilometraže.

Zamke

- Manji broj pređenih kilometara podrazumeva višu cenu i baš zbog toga mnogi prodavci u Srbiji vraćaju kilometražu vozila. Cifre koje vam predstave prodavci često nisu tačne, a to običan kupac teško može da razazna. Čak ni prilikom pregleda automobila u servisu nije uvek moguće ustanoviti da li je ona podešena, tj. vraćena - navodi on.

Najbolji savet kupcima bio bi da obrate pažnju na cenu i promisle da li je realno da za sumu novca dobiju automobil s navedenom kilometražom.

- Tu sami kupci moraju biti promućurni i razmotriti stvari - kobna greška je misliti da je kilometraža najvažnija, postoje automobile koji su prešli i po 400.000 kilometara a i dalje su u dobrom stanju. Najbitnije je dobro servisiranje i održavanje vozila - poručio je on i dodao da treba obratiti pažnju i na samo stanje automobila, odnosno u servisu videti da li je pretrpeo teža oštećenja.

Od osobe od koje kupujete vozilo obavezno zatražite da vam pokaže lična dokumenta i kontakt podatke. Jedan od najozbiljnijih problema može da nastane ukoliko se naknadno utvrdi da je vozilo koje je kupljeno ukradeno, bez obzira na to da li je reč o našoj zemlji ili inostranstvu. Da biste se zaštitili, bitno je da proverite mesto na kom je ispisan broj šasije i dokumenta o samom vozilu i kupcu, navodi Milosavljević.

Rizici

  • može biti stariji nego što je naznačeno u dokumentima
  • možda je pretrpeo tešku saobraćajnu nesreću, pa je „ispeglan“
  • kilometraža je veća nego što piše na instrument-tabli
  • u lošijem je stanju nego što izgleda
  • ukraden je  
RepublikaFoto: facebook.com/Auto Plac Balkan
Foto: Ilustracija

Provera

- Bitno je tražiti i dokumentaciju kupca i vozila na uvid. Nije retkost da se prodaju ukradeni automobili, a posledice zbog nepoštenih prodavaca snosiće samo i isključivo kupac, jer onog trenutka kad se na vas prenese imovina, vi ste odgovorni. Na primer, ako kupite vozilo od nekoga i date mu novac za carinu, on je lako može staviti u džep, prevesti ga u našu zemlju, prebaciti papire na vas. Verovatno će sve biti u redu prvih 60 dana, nakon čega sledi provera ispravnosti dokumentacije i dok policija ne utvrdi da ste kupac ukradenog auta. Trgovac više nema nikakvu odgovornost, a vi plaćate carinsku kaznu, koja iznosi i više stotina hiljada dinara - naglasio je Milosavljević.

Saveti

  • budite oprezni ukoliko vam prodavac traži kaparu pre nego što vidite njega i automobil
  • povedite majstora sa sobom kako biste proverili vozilo
  • dobro proverite podatke i celokupnu dokumentaciju vozila (servisnu knjigu, broj motora, šasije itd.)
  • pre kupovine proverite u Registru zaloga APR da li je vozilo pod hipotekom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading