(VIDEO) Upoznajmo argo, automobil koji će se (možda) proizvoditi u Kragujevcu

Razonoda

03.11.2017

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednje vreme sve je više nagađanja oko novog modela koji bi se mogao proizvoditi u Kragujevcu. Najaktuelnija je da će to biti evropska verzija "Fijatovog" modela za južnoameričko tržište - argo. Red je da ga upoznamo.

RepublikaFoto: Fiat Media
Prednja maska u prepoznatljivom stilu tipa - fijat argo

Svima je jasno da je grande punto, odnosno punto kako se sada zove model na samom zalasku karijere. Proizvodi se već punih 12 godina i krajnje je vreme da se zameni pošto ga je konkurencija potpuno pregazila.

RepublikaFoto: Fiat Media
Zadnji kraj je savremeniji od tipa, a oblikom stop-svetala  podseća na, recimo, tojotu auris

Kako "Fjat" već godinama štedi pare namenjene za razvoj novih modela, dobra alternativa bi bila argo - model koji je već razvijen za tržište Južne Amerike.

Daleko je jeftinije prilagoditi ga ukusima evropskog kupca nego razvijati novi model. I to je upravo šansa za fabriku u Kragujevcu da dobije novi model.

RepublikaFoto: Fiat Media
Argo je dug 3.998 milimetara

Dimenzije se verovatno neće menjati, pa će argo ostati kompaktan model dug 3,99 metara što je neznatno manje od 4,06 metara dugog punta. Širok je 1,7 metara što je neznatno više od 1,6 koliko ima punto, a visok 1,5, opet neznatno više od puntovih 1,4 metra.

RepublikaFoto: Fiat Media
Veća širina u odnosu na punto dala je nešto više mesta za putnike pozadi

Razlika od desetak milimetra trebalo bi da garantuje nešto više mesta za putnike unutra što je svakako dobra vest obzirom da bi kod nas argo bio glavni automobil u porodici.

RepublikaFoto: Fiat Media
Prtljažnik ima zapreminu od 300 litara

Za porodičnu upotrebu prilagođen je i prtljažni prostor koji ima solidnih 300 litara, što je 15 više od onog kod punta. Solidan rezultat, mada direktan konkurent dačija sandero ima 320 litara zapreminu prtljažnika.

RepublikaFoto: Fiat Media
Motori kod fijat arga imaju raspon snage od 72 do 135 KS

Što se tiče motora, oni su prilagođeni tržištu Južne Amerike, a reč je o benzincima od 1.0, 1.3 i 1.8 litara sa 72, 101 i 135 KS koji su prilagođeni na vožnju na benzin ali i etanol.

Očekivano je da ih za Evropu zamene poznati benzinci od 1.2 i 1.4 litara sa 70 i 95 KS, a tu bi mogao da se nađe i popularni 1.3 dizelaš od 85 KS.

RepublikaFoto: Fiat Media
Enterijer podseća na onaj iy fijat tipa

Unutrašnjost arga podseća na onu iz fijat tipa. Tu su poznati oblik centralnog stuba, instrument-tabla, komande klime i tome slično. Volan i multimedijalni uređaj smešten u sredini su gotovo identični onom sa redizajniranog fijata 500L.

Kada već pominjemo 500L treba reći da eventualnim dolaskom arga u Kragujevac njegova proizvodnja ne bi automatski prestala.

Cene arga u Brazilu počinju od 46.800 reala što je oko 12.300 evra. Skupo, ali računajte da ova zemlja ima veoma visoku poresku stopu na nove automobile pa bi cena u Evropi svakako bila daleko niža.

Na kraju pogledajte argo u akciji sa "fijatovog" promo-spota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading