(VIDEO) Kija stonik stigla u Srbiju

Autor: Kia press

Razonoda

16.11.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 15. novembra počela je prodaja modela kija stonik u Srbiji. Novi stonik je kompaktni krosover s pravim evropskim dizajnerskim stilom.

RepublikaFoto: Kia press
Dizajn stonika je delo "kijinog" dizajnerskog centra u Frankfurtu

Stonik će za Kiju biti važan model u jednom od najvećih i najbrže rastućih segmenata automobila. Trenutno se u segmentu B-SUV u Evropi godišnje proda 1,1 milion vozila - oko 7% ukupnog tržišta - i po očekivanjima će do 2020. godine narasti na 2 miliona vozila godišnje.

RepublikaFoto: Kia press
Nisku liniju krova dopunjuju A stubovi, koji su malo pomaknuti unazad kao i kod većine konkurentskih modela ove klase

Kompaktne dimenzije i nisko težište vozila dozvoljavaju elegantan izgled, inspirisan oblikom, funkcijom i samouverenom pojavom Kijinih većih sportskih terenaca (SUV).

Sa kratkim prepustom (napred 830 mm, pozadi 730 mm), u kombinaciji sa dugim poklopcem motora i niskom linijom krova (visina 1.520 mm) Stonic donosi sportski i ubedljiv izgled na putu - bez odricanja višem položaju sedenja, koje stranke očekuju od kompaktnih SUV-ova.

RepublikaFoto: Kia press
U ponudi su tri benzinska i jedan dizel-agregat

Tri benzinska i jedan dizel motor dolaze u kombinaciji sa ručnim menjačem. Očekuje se da će kod kupaca širom Evrope najbolje kotirati 1.0 T-GDI benzinski motor sa turbopunjačem.

Dostiže maksimalnu snagu 120 KS pri 6.000 obrtaja na minutu, a najveći obrtni moment 172 Nm u rasponu od 1.500 do 4.000 o/min. Verzija sa 100 KS kupcima će biti raspoloživa od sredine 2018. godine.

Na raspolaganju su i benzinski motori sa multipoint ubrizgavanjem (MPI). 1,25-litarski motor ima najveću snagu 84 KS i 122 Nm obrtnog momenta, a emisije CO2 iznose118 g/km (NEDC, kombinovano). 1,4-litarski motor proizvodi maksimalnih 100 KS i 133 Nm obrtnog momenta, a emisije CO2 u zrak ispuštaju125 g/km (NEDC, kombinovano). 

RepublikaFoto: Kia press
Mali 1.0 turbo-benzinac biće dostupan u vaerzijama sa 100 i 120 konjskih snaga

Najštedljiviji motor u Stoniku je Kijin 1,6-litarski dizel motor snage 110 KS i obrtnim momentom od 260 Nm, emisijama od 109 g/km i zvaničnom potrošnjom goriva od 4,2 l/100 km (NEDC, kombinovano). 

Svaki Stonikov motor dolazi uparen s ručnim menjačem, napravljenim za pružanje maksimalne efikasnosti i uglađenijeg menjanja brzina. 6-stepeni ručni menjač je standardan kod svih motora (osim baznog 1.25 MPI motora sa 5 brzina). 

RepublikaFoto: Kia press
Unutrašnjost donosi vajarske oblike sa geometrijskim linijama, a površina komandne table je napravljena na osnovu čistih linija Stonikovog eksterijera

Instrument tabla je blago okrenuta prema vozaču, dok je u središtu "plutajući" HMI interfejs (human-machine interface). Infotainment sistem sa ekranom osetljivim na dodir ima tek nekoliko tastera, postavljenih nešto više, u vozačevom vidnom polju kako bi ih vozač mogao dosegnuti bez pomeranja pogleda s puta.

RepublikaFoto: Kia press
Stonik deli tehničku platformu sa hjundaijem kona

Nova kija stonik je stigla i na naše tržište, a cene počinju od 13.990 evra, za osnovnu verziju sa 1.2 benzinskim motorom. Za kraj, pogledajte i snimak stonika u akciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading