Ne držite odstojanje? VI STE KRIVAC ZA SAOBRAĆAJNE GUŽVE

Razonoda

21.12.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi smo mi, nažalost, bili u prilici da se nađemo u saobraćajnoj gužvi u gradu. Automobili stoje, mile, a niti ima sudara niti je semafor u kvaru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Saobraćajne gužve često nastaju zbog nediscipline vozača

Ovo su situacije u kojima gužvu najčešće izazivaju nedisciplinovani vozači koji ne drže odstojanje. Tako kaže istraživanje koje je nedavno objavio poznati Masačusetski tehnološki institu (MIT).

Njihova laboratorija za kompjuterske nauke i veštačku inteligenciju se pozabavila pomenutim fantomskim gužvama. Detaljnom analizom ovakvih situacija došli su da zaključka da se sve mogu izbeći držanjem propisnog odstojanja između vozila.

 

 

Za sad deluje jednostavno dok ne napomenemo da istraživanje zahteva da držite odstojanje ne samo od vozila ispred već i iza vas. Jedino će na ovaj način saobraćaj teći bez zastoja.

Kako možete videti na interaktivnom grafiku u gornjoj situaciji je saobraćaj u kojem svi održavaju odstojanje dok su u donjoj vozači koji se zaleću i voze neposredno iza vozila ispred ili pak zaostaju.

Dovoljno je da jedan od njih ne prati vozilo ispred i nateraće sva vozila iza da koče i staju čime se nepotrebno stvara gužva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Osim što je ružna pojava, vožnja "uz branik" stvara i saobraćajne gužve

Ovaj pristup nazvana je bilateralna kontrola i u teoriji zvuči sasvim razumno. Na žalost u praksi je teško promeniti ljudsku narav tako da za sad deluje da je teško ostvariv.

Ipak, tu u pomoć uskače tehnika, savremeni radarski sistemi aktivnih tempomata napravljeni su tako da sami održavaju odstojanje od vozila ispred. Ako bi se proizvođači automobila potrudili da radare ugrade i pozadi dobili bi smo odličan sistem koji održava odstojanje od vozila ispred i iza.

To bi ujedno bio i kraj fantomskih gužvi. Na žalost, nije realno da će svi automobili u bliskoj budućnosti imati aktivni tempomat pa ćemo se za sad i dalje nervirati u ovakvim situacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading