KINEZI POPUSTILI: Ukida se protekcionizan u auto-industriji

Autor: b92.net

Razonoda

19.04.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska vlada najavila je da će od 2020. godine ukinuti protekcionističku politiku u automobilskoj industriji. To će omogućiti stranim proizvođačima da samostalno prodaju svoja vozila.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kinezi su neočekivano popustili

Kina je najveće automobilsko tržište na svetu, ali su strane kompanije mogle da prave i prodaju svoja vozila samo u saradnji sa lokalnim, u kojim nisu mogle da imaju više od 50 odsto vlasništva, sve naravno uz značajno veći porez.

Nakon ove odluke očekuje se još veća navala stranog kapitala u auto-industriji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta jer će automobilske kompanije moći da budu u potpuno stranom vlasništvu.

Dosadašnje mere su uvedene 1994. godine kako bi se promovisale kineske auto kompanija i ograničio uticaj bogatih firmi sa Zapada koje su uvidele potencijal ogromnog tržišta Kine.

RepublikaFoto: Tesla Motors
Tesla se je najviše obradovala odluci

Prvi korak ka ukidanju tog protekcionizma će biti napravljen već ove godine kada će nestati ograničenja za kompanije koje prodaju vozila na električni pogon, jer kineska vlada ubrzano pokušava da popravi kvalitet vazduha u zemlji, pa već mesecima ohrabruje ekološki prihvatljivije oblike prevoza.

Ovoj odluci su se najviše obradovali naravno Tesla, koja planira novu fabriku u Šangaju, te japanski Nisan koji je prošle godine prodao najviše EV vozila u svetu.

Većina proizvođača neće uspeti da u potpunosti iskoristi ove promene zbog čvrstih veza sa lokalnim kompanijama, ali je Kina svakako poslala pozitivan signal za industriju u jeku trgovinskog rata sa SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading