STIGLA KAZNA: Mercedes povlači 238.000 vozila zbog ilegalnih uređaja

Autor: autoblog.rs

Razonoda

12.06.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka vlada je naložila proizvođaču automobila Daimler da u Nemačkoj opozove 238 hiljada vozila nakon što je utvrđeno da su opremljena softverom koji lažira emisije štetnih gasova u dizelskim vozilima.

RepublikaFoto: Daimler Media
Iz Daimlera kažu da nije bilo zloupotrebe softvera

U celoj Evropi je ukupno je 774.000 dizelskih vozila koja sadrže sporne uređaje, a Daimler je poručio da će ih sve opozvati.

U najvećoj meri su pogođeni modeli Mercedes C klase, Vito i GLC, odnosno njihove dizelske verzije, saopštilo je ministarstvo.

Daimler je saopštio da će ponovo ugraditi softver, ali je demantovao da je bilo kakve zloupotrebe. Najavili su da će, uz maksimalnu brzinu i s kooperativnom transparentnošću s vlastima, ukloniti aplikacije u kontrolnom sisremu motora na koje vlada ima prigovor.

RepublikaFoto: Daimler Media
Ovo nije prvi put da se Daimler suočio s problemima zbog softvera za emisije štetnih gasova

Daimler je odbio da navede gde će preostala vozila biti opozvana. Takođe su poručili da zakonitost softvera još uvek treba da se razjasni.

Ranije, prvi čovek Daimlera Diter Zece je rekao da je pronađeno tehničko rešenje za probleme sa softverom i da ne očekuje da će kompanija biti novčano kažnjena.

Afera s lažiranjem emisija štetnih gasova se nadvila nad nemačkom automobilskom industrijom u septembru 2015. godine, kada je Folksvagen priznao upotrebu softvera koji može da prepozna kada je dizelski automobil podvrgnut ispitivanju i privremeno smanji štetne emisije, a kako bi udovoljio zahtevima američkih regulatora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading