ODRIČU SE DIZEL VOZILA: Jaguar ulaže 18 milijardi dolara u električna vozila

Autor: b92.net

Razonoda

27.06.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijum proizvođač Jaguar Lend Rover investiraće 18 milijardi dolara u električna vozila u naredne tri godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jaguar potpuno okreće leđa dizelu

To je znak da Jaguar potpuno okreće leđa dizelu, a razlog je stagnacija prodaje vozila na ovaj pogon usled brojnih zabrana I ograničenja. Jaguar nije dostigao prodaju koju je planirao u prvom kvartalu 2018, pa kreće u "kontranapad" s ciljem da što pre elektrifikuje sve svoje modele.

Iz kompanije koja je u vlasništvu indijskog Tata Motorsa ističu da je profitabilnost daleko ispod očekivane granice što je uticalo na negativan priliv keša posle investicija.

JRL povećava investicije kako bi do 2025. mogao da proizvodi po tri verzije svakog svog modela, sa pogonom na fosilna goriva, na baterije i kombinaciju ova dva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čak 87 procenata prodaje u VB i Evropi čine modeli sa dizel agregatima

Svih šest proizvodnih pogona će biti prilagođeno pravljenju modela sa novim motorima. Ipak, JRL će ponuditi samo električna vozila ukoliko bude dovoljno visoka potražnja za njima.

JRL je još ranije najavio da će od 2020. svaki model imati elektrifikovani element, što verovatno pre znači hibridni nego EV pogon.

Problem za JRL je što 87 procenata prodaje u Velikoj Britaniji i Evropi čine modeli sa dizel agregatima, što je ogroman procenat s obzirom na "status" dizela u svetu, a posebno na "Starom kontinentu" u poslednjih nekoliko godina, tačnije od Folksvagenove "Dizelgejt" afere u SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading