NIŠTA OD SPAJANJA: Reno i Nisan će poslovati zajedno, ali se neće ujedinjavati

Autor: b92.net

Razonoda

02.07.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Renoa Karlos Gosn odbacio je moguće spajanje njegove kompanije i Nisana u jedinstveno telo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Reno Klio

Reno i Nisan imaju tesnu saradnju i posluju skoro kao jedna kompanija od 1999, ali potpunog spajanja neće biti, kaže Gosn. Proteklih meseci se spekulisalo da bi Nisan mogao da kupi većinski udeo akcija Renoa i preuzme potpunu kontrolu nad alijansom čiji je član poslednje dve godine i Mitsubiši.

Slično je prokomentarisao i direktor Nisana Hiroto Saikava istakavši da o potpunom spajanju nema ni razogovora.

- Mi moramo da radimo zajedno, da pronađemo sistem koji će ono što imamo danas, a što radi odlično, se nastavi u budućnosti i bude nebitno ko predvodi alijansu - rekao je Gosn.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom
Nisan Lif

Reno, Nisan i Mitsubiši su zadržali sopstveno korporativno telo, ali dele suvlasništvo i čelnike. Na sličan način funkcionišu grupacije u kojima su Folksvagen (Audi, Bugati, SEAT, Škoda) i Fijat (Krajsler, Džip).

Reno poseduje 43 procenata akcija Nisana, dok Japanci imaju 15 odsto udela u vlasništvu Renoa, te 34 procenata Mitsubišija.

Ova trostruka alijansa je trenutno najveći proizvođač automobila na svetu, ispred Tojote i Folksvagena. Samostalno, Nisan je šesti, a Reno deveti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading