Astronauti će za misije u svemiru koristiti posebnu vodu, ovo je razlog

Autor: Republika

Razonoda

11.12.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pijaća voda s novim, posebnim svojstvima štitiće astronaute od radijacije tokom dugih letova u svemir, uključujući i misiju na Mars, saopšteno je danas u izveštaju 17. Konferencije o svemirskoj biologiji i medicini održanoj u Moskvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Pijaća voda s novim funkcionalnim svojstvima zauzimaće posebno mesto u sve većoj otpornosti astronauta na radijaciju. Od velikog značaja je laki izotop vode i voda s kontrolisanim i optimizovanim mineralnim sastavom-  navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Posebna pažnja mora se obratiti na sprečavanje da konzervansi iz vode, poput srebrnih jona, ne dospeju u telo astronauta. Naučnici takođe predlažu da astronauti spavaju u posebnim vrećama napunjenim vodom.

- Predlažemo korišćenje vreća punjenih mešavinom vode i granula polietilena. Voda i polietilen sadrže lake elemente, uključujući hidrogen, koji pružaju efikasnu zaštitu od primarnih i sekundarnih neutrona -  navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading