PAZITE NA OVU PREVARU KOD GOOGLE CHROME-a: Može da dovede do "zamrzavanja" uređaja

Autor: bgr.in/ mspoweruser.com

Razonoda

29.12.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod Googleovog pretraživača Chrome otkrivena je nova ranjivost, koja za posledicu može da ima potpuno "zamrzavanje" uređaja koji rade pod operativnim sistemom Windows 10.

RepublikaFoto: youtube.com/Notebook Italia

Novi propust je otkriven u okviru prevare koja izgleda kao lažna tehnička podrška, a koja izaziva "zamrzavanje" Windows 10 uređaja, nakon čega korisnik dobija obaveštenje da je uređaj pogođen virusom. 

Novi propust koristi Javascript kod, koji sprečava zatvaranje nekog taba ili čitavog pretraživača. Poruka koja se nakon toga pojavljuje na ekranu izgleda kao deo Microsoft podrške, i korisnika obaveštava o tome da je uređaj inficiran i da se radi o virusu koji bi mogao da preuzme lozinke, istoriju pretraživanja, informacije o kreditnoj kartici, te druge lične podatke. 


Prevara, dakle, izgleda kao bezazleno upozorenje na novi virus, a korisnici mogu da je prepoznaju tako što im ne dozvoljava da zatvore određeni tab. 

Ukoliko primetite ovu pojavu na vašem računaru, jedini način da je se rešite je da "ručno ubijete" Google Chrome, odnosno da otvorite Task Manager iz Taskbara, kliknete Processes tab, potom na Google Chrome (ili GoogleChrome.exe), i na kraju kliknete na End Task taster u donjem desnom uglu prozora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading