Šta Kubanci pitaju Appleovu virtuelnu pomoćnicu i kako ona odgovara?

Autor:

Razonoda

08.01.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada kada Kubanci imaju pristup mobilnom internetu, bilo je neizbežno da počnu da se "igraju" sa mogućnostima i opcijama svojih pametnih telefona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Oni Kubanci koji imaju priliku da koriste Appleove proizvode, kao što su iPad ili iPhone, u prilici su da virtuealnoj asistentkinji Siri postavljaju provokativna pitanja, koja su postala novi izvor zabave, kao što je, na primer: "Koji je smisao života?". 

Kada su neki Kubanci upitali Siri ko je predsednik Kube, bili su iznenađeni odgovorom da postoje dva šefa države: Raul Kastro i Migel Dijaz Kanel. Na pitanje postavljeno na španskom, slike Kastra i Kanela "iskaču" jedna do druge, a obojica su navedeni kao "Jefe de Estado" (predsednik države). 


Američki korisnici su, međutim, dobili isti odgovor. I kod njih se slike obojice državnika pojavljuju sa simbolom predsednika. 

Siri očigledno ne zna da je 19. aprila 2018. godine, Raul Kastro podneo ostavku na mesto predsednika Državnog veća Kube i da je Narodna skupština na njegovo mesto izabrala Dijaz Kanela.

Ipak, možda je Siri bolji politički analitičar nego što nam se to čini. Jer, dok je Kanel predsednik države, Kastro je i dalje visoki funkcioner vladajuće Komunističke partije i još uvek ima značajan politički uticaj. 

Kubanska telekomunikaciona kompanija ETECSA uvela je, u decembru, 3G mobilnu mrežu, što je napokon omogućilo Kubancima da mogu da koriste internet putem mobilnog telefona. Usluga je još uvek daleko od savršene, veoma je skupa za prosečnog Kubanca, a i mreža je "puna rupa". 

Na Kubi trenutno ima 5,3 miliona mobilnih, na nešto više od 11 miliona stanovnika. Retki su, međutim, oni koji sebi mogu da priušte iPhone ili iPad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading