PALI ZBOG ŠPIJUNAŽE: Uhapšena dvojica menadžera Huaweija u Poljskoj

Autor: Republika

Razonoda

14.01.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problemi kineske kompanije se proširili i na Evropu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poljska Interna bezbednosna agencija optužila je kineskog menadžera koji radi u tehnološkom gigantu Huawei, kao i jednog od njegovih bivših menadžera, za špijunažu protiv Poljske u ime Kine, tvrde mediji u ovoj zemlji.

Poljski agenti pretražili su kancelarije Huaweija, ali i kompanije Orange - u pitanju je vodeći provajder telekomunikacija u Poljskoj, gde je drugi čovek radio - i tom prilikom su zaplenjena dokumenta i elektronski podaci.

Pretraženi su i domovi oba muškarca.

Ovaj razvoj situacije dešava se u trenutku kada SAD vodi tehnološki rat protiv Kine usled zabrane poslovanja Huaweija u Americi, a čini se da se sada sve presipa i u Evropu, najveće strano tržište kompanije.

Foto: Tanjug/AP

Pojedine države u Evropi i telekomunikacione kompanije počele su da prate poteze SAD i sada preispituju da li korišćenje Huawei opreme za vitalnu infrastrukturu za mobilne mreže može da ih ostavi ranjivim za špijuniranje kineskih vlasti.

Poljska državna televizija, koja je bliska sa vlastima, otkrila je identitet kineskog muškarca kao Weijing W koji je radio u Huaweuiju, a pre toga je bio zaposlen u kineskom konzulatu.

Drugi čovek identifikovan je kao Piotr D, i on je bio visokorangirani zaposleni u Internoj bezbednosnoj agenciji do 2011. godine, gde je bio na poziciji zamenika direktora u odeljenju za informatičku bezbednost.

Izvori tvrde da su oba muškarca izjavili da su nevini i da odbijaju da daju svoje svedočenje

Ako budu osuđeni, čeka ih 10 godina u zatvoru, a po zakonu, njihova prezimena ne mogu da budu otkrivena pre suđenja.

Huawei je izdao posebno saopštenje iz svog sedišta u Kini i tvrdi da je svestan situacije i da će je detaljno istražiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading