USKORO ĆE NAM SAMO NEBO BITI GRANICA: Sve usluge e-uprave biće dostupne preko mobilnog telefona

Autor: Tanjug

Razonoda

04.04.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije mogu da očekuju da će uskoro putem svog mobilnog telefona moći da koriste sve usluge e-uprave identifikujući se putem mobilnog telefona, nešto slično kao u elektronskom bankarstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Međunarodni skup "International Day", u okviru Digitalne nedelje Srbije

To je danas najavio direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, na panelu o budućnosti digitalne ekonomije i uprave u Srbiji u okviru međunarodnog skupa "International Day". 

Naglasio je da se zato u Srbiji intenzivno radi na uvođenju drugog, srednjeg nivoa elektronske identifikacije građana koja se odnosi na korišćenje šifre i naloga uz potvrđivanje sa mobilnog telefona.


- Cilj nam je da ove godine podignemo novi portal gde bi se građani putem mobilnog telefona prijavljivali, a onda nam je nebo granica - poručio je Jovanović. 

Posle najave potpisivanja sporazuma o snižavanju cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana koje bi sutra trebalo da se dogodi u okviru Digitalnog samita u Beogradu, Jovanović očekuje i skoro potpisivanje sporazuma o priznavanju elektronske identifikacije građana i privrede u zemljama regiona.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To se dešava ove godine. Pravo je vreme da se potpiše neki sporazum o priznavanju elektronskih identifikacija na internetu - kaže Jovanović i dodaje da bi to moglo da se desi do narednog Digitalnog samita iduće godine. 


Kaže da je priznavanje elektronske identifikacije građana i privrede putem interneta ključno za povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i za pružanja usluga putem interneta. 

Do sada je, navodi, bio nedovoljno promovisan jedan projekat Agencije za privredne registre u Srbiji koja je zajedno sa ostalim agancijama iz regiona podigla regionalni portal gde je već sada moguće da se vide sva privredna društva iz regiona. 
Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Mihailo Jovanović

- Da biste uradili neku uslugu na tom portalu ili na portalima u drugim ekonomijama potrebno je da imamo elektronsku identifikaciju koju međusobno priznajemo između zemalja, odnosno ekonomija Zapadnog Balkana, a zatim i sa zemljama Evrope - rekao je Jovanović. 

Osvrnuo se i na rezultate koje je Kancelarija za IT i elektronsku upravu za godinu i po dana od kada je osnovana postigla u izgradnji elektronske strukture.

- Cilj mi je da u naredna tri dana promovišem rezultat Srbije u pravljenju brzih rezultata u pružnju usluga ''one stop shop'' gde građi dođu na šalter, a onda zaposleni u državnoj službi obave sav posao prikupljajući elektronske podatke za potrebe građane i privrede - rekao je Jovanović.

Naglasio je da je zahvaljujući tome postignuti neverovantni rezultati u razvoju elektrosnke uprave, pre svega u broju transakcija i da građani vide dobar rezultat.

Foto: pixabay.com

Nekoliko sistema koji su primećeni kod građana i privrede su, kaže Jovanović, informacioni system "Bebo, dobrodošla na svet", e-zup preko koga je do sada bilo više od million transakcija i razmena podataka lokalne samoprave sa državnom upravom. 


Dodao je da je preko e-katastra bilo 200.000 transakcija od notara prilikom prometovanja nepokretnosti, a među servisima koje prepoznaju građani i privreda su i e-recept i elektronska registracija sezonskih radnika. 

- Ne zadovljavamo se time što smo postigli dobar rezulat u broju usluga, jer je vizija komunikacija ili preko interneta Ili putem mobilnog telefona - rekao je Jovanović. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading