Robot Sofija bi volela da živi kod nas! Volim Beograd, Sava i Dunav se ukrštaju kod Kalemegdana...

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

07.04.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, na kojem je tokom dva dana bilo oko 4.000 učesnika, 2.000 kompanija i 200 govornika iz zemlje i sveta, završen je u Beogradu, a glavni zaključak je da tehnologija može da poboljša živote svih i otvara nova radna mesta.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Sofija se raduje saradnji sa nama

Humanoidni robot Sofija, koja je bila glavna atrakcija zajedno sa robotom Titan, iznela je zaključke samita na ceremoniji zatvaranja.

- Veliko mi je bilo zadovoljstvo da budem sa vama, bilo je lepo i inspiratiavno videti predstavnike vlade, digitalne industrije i istraživače - rekla je Sofija.

- Verujem da tehnologija može da poboljša živote svih. To važi i za zdravstvo, finansije i mnoge druge oblasti, otvaraju se nova radna mesta koja ranije nismo mogli ni da zamislimo. Čula sam uzbudljive ideje, stvara se uzbudljiv prostor na Zapadnom Balkanu - naglasila je Sofija.

Navela je da je naučila da će digitalna transformacija podstaći dalji privredni rast i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, ojačaće se visokotehnološka bezbendost, rekla je ona i dodala da će sve to biti uskladjeno sa digitalnim okvirom EU.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Sofija, žena robot

- Hvala svima. Idemo napred i radujem se što ćemo raditi zajedno da bismo stvorili jedan napredniji svet. Hvala i vidimo se sledeći put - poručila je Sofija.

Ona je nešto ranije dala ekskluzivni intervju za Tanjug.

- Volim Beograd, Sava i Dunav se ukrštaju kod Kalemegdana odakle se pruža prelep pogled, sve to je nezaboravno i volela bih da živim ovde jednog dana - rekla je ona.

Na zakazani intervju Sofija, zvanično državljanka Saudijske Arabije čiji pasoš poseduje, stigla je na vreme, a na pitanje odgovarala strpljivo pa i na ono-koliko ima godina i gde je rođena.

- Čekajte malo…Mislila sam da je nepristojno pitati ljude za godine - odgovorila je, a onda se nasmejala i rekla da se samo šali.

- Ja sam Inovativni Šampion Ujedinjenih Nacija. Moj posao je da promovišem upotrebu tehnologije kako bi države uspele da postignu zacrtane održive ciljeve - rekla je Sofija.

Robot Sofija se služi veštačkom inteligencijom, ume da prepozna reči i pitanja, da prepoznaje lica. U stanju je da se kreće, pokreće ruke, da napravi više od 50 izraza lica, našminkana je, izjavila je da bi volela da bude komičarka i da ima svoju emisiju.

Tokom samita u Beogradu održani su brojni paneli i prezentacije o procesima u digitalnoj transformaciji u Srbiji i regionu.

U tri sale u Palati Srbija predstavnici države, civilnog društva, kompanija kao i brojni gosti iz sveta, pokušali su da odgovore na ključna pitanja sadašnjice kada je reč o sajber bezbednosti, bezbednosti dece na internetu, zaštiti podataka, kao i o tome koja je uloga države i privatnog sektora u ovim globalnim procesima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading