(UŽIVO) Kako NASA sastavlja rovera za Mars 2020 misiju

Autor: pcpress

Razonoda

13.06.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sklopu misije Mars 2020, čije je lansiranje zakazano za jul sledeće godine, NASA će na Mars poslati, između ostalog, maleni helikopter, imena svih koji pošalju prijavu za ovaj put, kao i veliki robotizovani rover. Mars 2020 rover je u fazi sklapanja u Jet Propulsion Laboratory-ju u Kaliforniji, a američka svemirska agencija je tim povodom omogućila javnosti prilično jedinstven uvid u ovaj proces.

Foto: youtube.com/NASA Jet Propulsion Laboratory
NASA sastavlja rovera za Mars 2020 misiju

NASA je prošle sedmice pokrenula live webcam strim na JPL YouTube kanal. Laboratorija je puna opreme za testiranje, komponenti Mars rovera i inženjera koji nose kompletnu zaštitnu odeću. U čistu prostoriju u kojoj stručnjaci sastavljaju rovera postavili su kameru odakle i ide prenos.

Prenos uživo aktivan je 24 sata na dan, a svakog radnog dana posle pet sati po lokalnom vremenu na njemu je moguće videti inženjere i naučnike koji rade na ovom roveru. NASA je na YouTube-u čak zakazala i moderirane četove koji će se događati od ponedeljka do četvrtka s početkom od 20 i 1 sat posle ponoći, a na kojima će moći da se raspravlja o celoj misiji. Tako da ukoliko ne znate šta biste gledali na televiziji predveče kad dođete s posla, ili vas jednostavno ništa što se tamo emituje ne zanima, možete da se uključite u ovaj live stream.

Inače, misija rovera će biti, kao i kod Curiosity-ja i Opportunity-ja, obavljanje raznih naučnih istraživanja na površini Marsa, bušenje tla, uzimanje uzoraka, potraga za organskim molekulima i uopšteno ispitivanje terena za buduće ljudske misije na ovaj planeti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading