Naučnici razvili sistem koji tumači bebin plač?!

Autor: rs.n1info.com

Razonoda

10.07.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bebin plač zahteva pažnju, ali zabrinutim roditeljima često je teško da razumeju u čemu je tačno problem. Grupa američkih naučnika razvila je sistem veštačke inteligencije koji može da razlikuje kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za fizičkim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Roditelji često uspevaju da interpretiraju plač svojih beba (iako se oko toga često ne slažu ili pogreše), jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obeležja koja roditelji prepoznaju svesno i nesvesno.

Iako je indentifikovanje obrazaca utkanih u kakofoniju dečjeg plača bilo preteško i za naučnike, najnovije aplikacije veštačke inteligencije nude rešenja.

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjera i Kinesko udruženje za automatizaciju. Njihov sistem koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Google-a i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

- Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem - rekla je Lićuan Liu, profesorka na univerzitetu Severni Ilinois i jedna od članica istraživačkog tima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju- rekla je.

- Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije - pojasnila je Liu.

- Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege - kazala je Liu.

- Tražimo saradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, pa se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu - dodala je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading