OBRATITE PAŽNJU: Ovo nikako ne treba raditi ako vam je računar ZARAŽEN VIRUSOM!

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

07.11.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci za bezbednost ne preporučuju korisnicima da restartuju svoj kompjter nakon što je on zaražen "ransomwareom" - jer bi to ovom malveru zapravo moglo da pomogne u određenim situacijama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umesto toga, najbolje rešenje jeste da se kompjuter stavi u hibernaciju, isključi sa mreže i odmah pozove stručnjak koji će ukloniti "ransomware" (tip virusa koji enkriptuje podatke i potom traži otkup za njihovo otključavanje).

Još jedna aleternativa jeste gašenje kompjutera, ali je hibernacija bolja jer ponekada sačuva kopiju memorije.

Sa druge strane, stručnjaci su protiv restartovanja kompjutera, iako je to jedna od najčešćih stvari koji vlasnici kompjutera rade.

Mnogi će možda misliti da je restartovanje u safe modu dobar način da se ukloni ransomware, to važi samo zua starije tipove ovog malwarea, ali nije preporučeno kod modernih verzija koje enkriptuju fajlove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ovom slučaju, virus će samo nastaviti tamo gde je stao nakon restarta. Zato je važno da korisnici ne dozvole da ransomware završi enkripciju i samim tim, ne restartuju svoj kompjuter.

U slučaju da je vaš kompjuter zaražen, stručnjaci napominju da uklanjanje ransomwarea ima dve faze.

Prva faza podrazumeva pronalaženje samog ransomwarea i uklanjanje njegovih mehanizama sa zaraženog kompjutera kao što su procesi i aktivacija nakon restartovanja.

U drugoj fazi bi korisnici trebalo da povrate bekapovane podatke, ako imaju bekap.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading