Sve što pišete može da se sazna: Evo šta NIKAKO da ne radite na poslovnom računaru!

Autor: 24sata.hr, Republika

Razonoda

20.12.2019

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvek pretpostavite da vas poslodavac nadgleda i može ući u vaše poslovni računar pa pazite dobro šta na njemu radite, pišete i šta u njega od ličnih podataka čuvate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izbegavajte to i na poslovnom računaru i na telefonu. Ukoliko dobijete ili date otkaz, računar i telefon morate da vratite, a ne želite da poslodavac pregledava vaše lične stvari na njima. Čak i ako mislite da ste neke stvari obrisali, do njih je moguće doći ukoliko se neko zainati.

- Čak i ako se osećate sigurno u vezi posla, možda vam podaci u uređaju neće biti sigurni, zavinso o sigurnosnim alatima koje vaša firme koristi. Neki od ovih alata, ako otkriju napad, počeće brisati datoteke. Zarazi li se vaš računar zlonamernim softverom, poduzete sigurnosne mere mogu ukloniti i vaše lične podatke iz datoteke - objašnjava Ajzak Blum, direktor aplikacija i sistemskih usluga u logističkoj firmi Prologis. 

Ne upotrebljavajte Google Docs, Slack ili slične alate na službenom računaru za čuvanje ličnih podataka ako ne želite da ih vaš poslodavac vidi. Naime, radi se internet, a ne softverskim instalacijama. Administrativni korisnici G Suite Enterprisea mogu potražiti određene izraze u e-porukama i dokumentima radnika, baš kao što to vi možete na svojem računu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslodavci mogu tražiti da budu obavešteni o sumnjivom ponašanju. Na primjer, poslodavac može namestiti proces u kojemu se spremaju skice e-pošte, čak i ako nikada nisu poslane. Stoga pazite šta pišete, posebno o šefu i samom poslu

- Možemo da vidimo e-poštu radnika. Zbog rizika deljenja insajderskih informacija, broj pojedinaca koji imaju pristup e-porukama radnika obično je mali. Isto važi  i za softver za chat, uključujući i Slack. Administratori imaju pristup privatnim porukama, a Slack čuva poruke na svoje poslužitelje - kaže Blum.

Trebali biste da izbagavate prijavu u druge aplikacije za lično slanje poruka, kao što su Apple Messages ili Google Hangouts. Ako već želite ogovarati saradnike ili firmi, to učinite preko aplikacije treće strane (poput Signal) na vašem ličnom telefonu.

Vaš poslodavac gotovo sigurno nadgleda vaš internet promet, kaže Blum i dodaje da nije tako strašno jer se radi o samo 'osnovnom mrežnom prometu'. Na primer, ukoliko ne radite svoj posao kako treba, nemojte se iznenaditi ako šef pokaže podatke o tome koliko vremena trošite na Fejsbuk. Ukoliko vam padne na um koristiti VPN da biste sakrili to što radite, razmislite ponovo.

- Koristimo zaštitu krajnjih tačaka. Čak i u slučaju da na prenosni računae instalirate lokalni VPN, još uvek možemo videti DNS promet - dodaje Blum.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čak i ako vaš poslodavac nema naviku da prati i proverava radnike, bolje je neke privatne stvari ne raditi na službenom računaru i telefonu.

Stručnjaci kažu kako je dobro zaključati službeni računar kada ste u javnosti i znate da mu nećete biti uvek skroz blizu. Ukoliko ste u kafiću, avionu ili vozu, odjavite se ili isključite prenosni računar kada niste uz njega.

- Sedela sam pored radnika američke vlade u vlaku. Ostavio je svoj laptop otvoren i otključan dok nije bio na svojem mestu. Bez da sam čak i dotaknula računar, uspela sam da vidim puno informacija - ispričala je Tresji Malef, analitičarka informacijske sigurnosti u The New York Timesu koja savetuje korištenje VPN-a za javni Wi-Fi, prenosi nytimes.com.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading