Sve njegove ideje: "Mračni profili" su mogli da preplave Facebook

Autor: b92.rs, republika.rs

Razonoda

15.02.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svom dnevniku iz 2006. godine, Mark Zakerberg, direktor kompanije Facebook, imao je puno ideja o novim konceptima. Jedan od njih bi korisnicima omogućio da naprave profil za ljude koji uopšte i nisu na Facebooku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Mark Zakerberg

Detalji o dnevniku dolaze od urednika časopisa Wired, Stivena Levija, koji objavljuje knjigu o istoriji Facebooka.

Veliki deo fokusiran je na Zakerbergove zapise tokom studiranja i na to kako je dnevnik koristio kao način da preispita svoje ideje za stvaranje onoga što Facebook predstavlja.

Zakerberg bi ponekad čak i bacao fotokopirane stranice iz svog dnevnika na stolove zaposlenih, a to je bio način da razmenjuju ideje ili promene koje će se izvršiti na Facebooku.

Levi kaže da je došao do 17 stranica jednog od tih dnevnika, koji datiraju od maja 2006. i koji je Zakerberg navodno nazvao "Knjigom promena".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mark Zakerberg

Mračni profili

Tu je Zakerberg pisao o tome kako bi Facebook trebalo da bude dostupan svima (još uvek je bio korišćen samo za mreže koledža i srednjih škola). Međutim, jedna posebno zabrinjavajuća ideja privlači pažnju, a to su "Mračni profili".

"Mračni profili" bi bile Facebook stranice za ljude koji se, namerno ili slučajno, još nisu prijavili na Facebook. Ideja je bila omogućiti korisnicima da naprave ove profile za svoje prijatelje, ili za svakoga ko nije imao nalog. Jednom kada bi profil postojao, svako bi mogao da mu doda informacije poput biografskih detalja ili interesa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fejsbuk

Ovo je opasno na toliko načina - dovoljno je da pomislite kako bi neko mogao u vaše ime da napravi profil i rukovodi njime, a da vi ne znate ništa o tome.

Kako piše Levi, jedan period se radilo na pravljenju "skrivenih profila", ali facebook je rekao da ipak ne prave profile za ljude koji nisu na toj društvenoj mreži, piše The Verge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading