Totalno ludilo: Aplikacija koja detektuje koronu na osnovu glasa?!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

06.04.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim eksperata sa Carnegie Mellon univerziteta predstavio je ranu verziju aplikacije COVID Voice Detector, za koju se tvrdi da može da prepozna one koji imaju COVID-19, a samo preko analize glasa.

RepublikaFoto: pixabay.com/Fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

Cilj je da se stvori dostupan način za prepoznavanje bolesti, a biće dovoljno da korisnici nešto izgovore u mikrofon telefona, da bi aplikacija nakon toga utvrdila da li su zaraženi.

Algoritmi su još uvek u fazi razvoja, a kreatori tvrde da bi mogli da postanu dragoceni alati u praćenju daljeg širenja virusa. Od korisnika se traži da se zakašlju u mikrofon telefona ili kompjutera, te izdeklamuju slova abecede, nakon čega aplikacija izbacuje rezultate koji korisnika informišu o tome koliko je verovatno da ima COVID-19.

Nova aplikacija se još uvek otvara uz upozorenje da se ne radi o pouzdanom sredstvu za postavljanje dijagnoze, te da ne može da bude zamena za lekarski pregled i testove koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija. Dalje se ističe da aplikacija nikada neće biti pouzdana kao uzimanje brisa, ali da bi, kada bude gotova, mogla da posluži za prve preglede, te kontrolisanje velikog broja ljudi u rekordnom roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading