ŠOK NAUČNIKA! NA OVOJ PLANETI IMA ŽIVOTA

Autor:

Razonoda

17.04.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je Venera jedna od najnemogućijih planeta za život u našem Sunčevom sistemu, moguće je da se na njoj krije život, ali u drugačijem obliku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, oblaci kiseline na Veneri mogu biti domaćini jednostavnog mikrobiološkog organizma, prema istraživanju objavljenom u časopisu "Astrobiologija". 

Naučnici su proučavali neidentifikovane podatke koji čine tamne zakrpe u oblacima Venere. Koristeći ultravioletne zrake i svemirske sonde, otkrili su da su sastavljeni od sumporne kiseline i čestica koje apsorbuju svetlost. 

Profesor Rakeš Mogul, koautor istraživanja i biološki hemičar na Politehničkom univerzitetu u Kaliforniji, objasnio je da bi bakterije mogle biti odgovorne za prisustvo sumporne kiseline. 

- Na Zemlji već znamo da život može postojati u veoma kiselim uslovima, da se hrani ugljen-dioksidom i da proizvodi sumpornu kiselinu - rekao je on. 

Upravo zato, njegovo istraživanje sugeriše da bi Venera mogla imati naseljivu klimu u naredne dve milijarde godina. 

Iako je Venera slične veličine i strukture kao Zemlja, ima tanku i toksičnu atmosferu sa jako visokim temperaturama, a iza oblaka kiseline može se videti svet pun vulkana i deformisanih planina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading