Koliko ima SAJTOVA NA SRPSKOM JEZIKU na Internetu?

Autor: mondo.rs

Razonoda

17.06.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sajt W3Techs objavio je listu najzastupljenijih jezika na internetu, koja se često osvežava, pa ga posećujte s vremena na vreme, ako vas ova tematika zanima. Prema najnovijoj listi, očekivano, engleski jezik je primaran na internetu i na njemu je okačeno preko 52 odsto svih sajtova na internetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Drugi jezik po popularnosti je nemački, a slede nemački, ruski, španski, da bi veliku petorku zatvorio francuski jezik. Zanimljivo je da je kineski tek 10. jezik po zastupljenosti na internetu.

Srpski jezik je zastupljen na svega 0.1 odsto sajtova na internetu, baš koliko i sajtova na slovenačkom i hrvatskom. To je daleko ispod sajtova na maternjim jezicima u okruženju - mađarski je zastupljen na 0.5 odsto, rumunski na 0.4 i bugarski na 0.2 odsto svih sajtova.

Nažalost, statistika za ovu godinu pokazuje da je trend korišćenja srpskog jezika za sajtove u opadanju.

Što se drugih jezika iz okruženja tiče, makedonski i bosanski se koriste na manje od 0.1 odsto sajtova, dok za crnogorski nema statistike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mavashi

17.06.2018 21:20

Istraživanje se radilo po postavkama početne stranice. Budući da je većina sajtova kopija američkih i budući da je pitanje da li korisnici umeju ili žele da promene te postavke, dobijeni rezultat je logičan, ali netačan.