MISTERIOZNO uništavanje ozonskog omotača: Naučnici otkrili glavni izvor TROVANJA planete

Autor:

Razonoda

11.07.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska građevinska industrija odgovorna je za masovni porast emisije gasova koji uništavaju ozonski omotač Zemlje.

RepublikaFoto: youtube.com/NASA Goddard
Kinezi uništavaju celu planetu da bi struju plaćali manje

Agencija za zaštitu životne sredine (EIA) pronašla je široku upotrebu CFC-11 u Kini, iako je ova hemikalija potpuno zabranjena već godinama.

Naučnici su mesecima unazad bili veoma zbunjeni misterioznim porastom ispuštanja štetne hemikalije u ozon. Izveštaji o emisiji pokazali su kako su ključni izvor zagađenja kineske građevinske firme.


Pre dva mes eca istraživači su objavili studiju koja je pokazala da se povećava upotreba zabranjene hemikalije CFC-11.

Među istraživačima su postojale sumnje kako se hemikalija koristi negde u istočnoj Aziji. Nekoliko stručnjaka bilo je zabrinuto da se hemikalija koristi za tajno obogaćivanje urana za upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, stvarnost se pokazala drugačijom.

Istraživači iz EIA, grupa koja vodi zelenu kampanju, kontaktirali su deset različitih fabrika za proizvodnju pene širom Kine. Nakon detaljnih razgovora s 18 firmi, istraživači su otkrili kako se zabranjena hemikalija koristi u većini poliuretanskih izolacija koje proizvode ove firme

CFC-11 je vrlo efikasno sredstvo za proizvodnju poliuretanske pene koja se koristi za kućne izolacije kako bi smanjila račune za električnu energiju, kao i emisije ugljen dioksida..
 

Jedan prodavač CFC-11 procenio je kako je 70 odsto kineskih domaćih proizvođača koristilo zabranjenu hemikaliju. Razlog za ovo je vrlo jednostavan - CFC-11 je mnogo kvaliteniji i jeftiniji od alternativnih sredstava.

CFC-11 je zabranjen Montrealskim protokolom 1987. godine. Ova hemikalija spada u niz hlorofluorougljenika koji su prvobitno razvijeni kao sredstva za hlađenje 30-ih godina. Korišćena je i u aerosolnim sprejevima.

Međutim, naučnici su otkrili da CFC u atmosferi otpušta atome hlora koji mogu brzo uništiti molekule ozona.

Još nije poznato da li će kineske kompanije biti kažnjenje i kako će naučnici uticati na njihovu upotrebu štetne hemikalije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading