Veštačka inteligencija će nam omogućiti komunikaciju sa životinjama?

Autor: Republika

Razonoda

20.09.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fantazije o komuniciranju sa životinjama postoje odavno, a najranije od kada se doktor Dulitl pre 50 godina prvi put pojavio u Holivudu. Stručnjaci sada veruju da bi to konačno moglo da postane stvarnost.

RepublikaFoto: pixabay.com

To bi moglo biti postignuto pomoću veštačke inteligencije koja bi kreirala sisteme za prevođenje. Ti sistemi bi razumeli šta životinje "govore" i šta misle o nama. 

Sistem je analizirao 70 ljudskih jezika kako bi utvrdio model po kojem bi kompjuter mogao da prevodi ono o čemu se govori, a da ne poznaje jezik koji tumači. 

Aza Raskin, kreator opcija i softvera koji se koriste širom sveta, i Brit Selvitel, jedan od osnivača Twitter-a, sada pokušavaju da isti takav model primene na tumačenje jezika životinja. 

Među prvima koji će biti "podvrgnuti" takvom modelu biće kitovi, majmuni i slonovi. Tako bi sistemu trebalo da bude dodato preko 50.000 sati audio zapisa komunikacije koja se odvija između grbavih kitova, kao i zvučni zapisi sa jednog od najpopularnijih sastajališta slonova u Kongu. 

Tako će sistem moći da uporedi komunikaciju između životinja sa komunikacijom među ljudima, kao i sa jezikom ljudi, čime bi se približili modernoj AI Rosetta Stone verziji, koja bi trebalo da dekodira šta životinje "govore".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading