Koji je najbolji i najbezbedniji način da otključate vaš telefon?

Autor:

Razonoda

09.10.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Android telefoni su enkriptovani po difoltu i nude nam brojne načine na koje možemo da ih otključavamo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Uprkos svim manama, šifra je i dalje najbolji način da zaštitite svoj telefon. Jaka šifra, ili još bolje, možete da koristite takozvani passphrase.

Passphrase je prilično težak za otkriti jer koristite samo prvo slovo određene fraze, na primer, frazu Ja Mnogo Volim Novim Tehnologiju svodite samo na prva slova i tako dobijete JMVNT.

Oba ova načina zaštite su veoma teška za razbiti, ili gotovo nemoguća, i prilično dobro će čuvati sadržaj na vašem telefonu.

Loša strana ovog načina zaštite je to što ipak morate to da otkucate svoju šifru, a ako je malo komplikovana, možete da imate problem da je zapamtite.

PIN

Ovo je prosta alternativa šifri. Android omogućava da PIN ima do 16 cifara, a to znači da haker mora da isproba 10 kvadriliona kombinacija.

Ipak, dok je PIN sa 16 cifara odlična zaštita, težak je za pamćenje.

Većina ljudi bira PIN od 4 cifre, a to je samo 10 hiljada mogućih kombinacija.

Šablon

Ovaj način zaštite od vas traži da nacrtate šemu na šablonu od 9 tačaka. Lako se koristi jer je crtanje šara rukom prirodan pokret, a kada se potezi urežu u vaše pamćenje, moći ćete da otključavate telefon brže i bez gledanja.

Ali, baš kao što je to slučaj i sa šiframa, šablon je bezbedan onoliko koliko je komplikovan šablon koji ste izabrali.

Ako spojite samo 4 tačke, to su 1.624 kombinacije, a ak ospojite svih 9, to je može da stvori 400.000 potencijalnih kombinacija.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/Tech Titan

Čitač otiska prsta

Čitači otiska prsta su toliko uobičajeni da ih ima i na najjeftinijim telefonima i to je jedna od najčešćih načina otključavanja telefona za mnoge.

A lako je videti i zašto - brzo je, zgodno je i bezbedno je.

Ipak, nisu svi senzori isti. Neki su brži od drugih i precizniji, a postoje i oni koji su smešteni na prilično nezgodna mesta i samim tim šaka mora da se stavlja u neprirodan položaj kako bi ga prst dosegao kako treba.

Prepoznavanje lica

Android je ovu mogućnost uveo 2011. godine. Ipak, ova opcija nije bila otliko bezbedna jer ste mogli da otključate telefon uz pomoć slike njegovog vlasnika.

Postoje dva tipa prepoznavanja lica. Appleov FaceID koristi infracrveni senzor koji čita veoma detaljan 3D prikaz vašeg lica i kompanija iz Kupertina tvrdi da je 20 puta precizniji od čitača otiska prsta, ali ne i 100 odsto neprobojan.

Drugi metod se koristi na Android uređajima - 2D slika se snima prednjom kamerom.

Ovo je brz način otključavanja telefona, ali ima i svojih mana, pogotovo ako nosite naočari ili je osvetljenje loše.

Čitač zenice

Ovo je jedan od najbezbednijih načina zaštite, mada ga nudi prilično mali broj telefona jer ga Android izvorno ne podržava.

Na svu sreću, Google ga je uveo u najnovijoj verziji svog operativnog sistema (Android P), pa možemo da se nadamo da će uskoro biti prisutniji.

Čitač može da zabeleži obe zenice. Brz je i precizan.

Međutim, potrebno je malo više truda da obavite sve procedure, i možete da naiđete na probleme u lošijem osvetljenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading