SEDAM RAZLOGA: Zašto treba piti kafu svaki dan

Autor:

Lifestyle

14.12.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko šoljica dnevno utiče na bolji rad organizma, korisna je za rad jetre, srca, mozga i digestivnog sistema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako je pijete umereno, kafa može biti blagotvorna po vaše zdravlje

Količina čini otrov, poznata je latinska poslovica koja nas uči da i lekovi mogu da budu loši ako se uzimaju u prevelikoj količini. To je slučaj i sa kafom, koja kada se konzumira u dozvoljenim količinama (tri, četiri šoljice dnevno) ima blagotvoran učinak na naše zdravlje. Srpski telegraf otkriva na koji način ovaj crni mirišljavi napitak pozitivno utiče na organizam.

1. BOLJI RAD MOZGA

Kafa pomaže ljudima da se koncentrišu, to je manje-više svima poznato. Ako kafu pomešate sa šećerom, postaćete pravi genije, barem nakratko, jer kombinacija kofeina i glukoze poboljšava rad mozga. Ipak, ne konzumirajte kafu sa šećerom na prazan stomak jer može imati suprotno dejstvo.

2. PODIŽE KRVNI PRITISAK

Mala šolja kafe može da se izbori sa hipotenzijom tj. smanjenim krvnim pritiskom. Ne preporučuje se ljudima koji imaju tahikardije i kojima se broj otkucaja srca povećava nakon upotrebe kafe. Ali ako ovih simptoma nema, onda se sa sniženim pritiskom možete izboriti tako što ćete uživati u šoljici kafe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne pijte je ako imate povišen krvni pritisak

3. JAČA IMUNI SISTEM

Kafa smanjuje rizik od prevremene smrti, pokazalo je nekoliko studija. Ona jača imuni sistem i konzumiranje nekoliko šoljica dnevno prija organizmu. Kafa je takođe dobra za jetru, srce i digestivni sistem. Ipak, pazite da ne preterujete sa unosom, bar ne više od četiri šoljice dnevno i izbegavajte instant kafu jer sadrži manje nutrijenata.

4. LEČI GLAVOBOLJU

Kofein je dobar način za borbu protiv glavobolje i migrene, ali se ne može meriti sa lekovima za ove pojave. Lekovi sami po sebi sadrže kofein, koji pojačava njihovu efikasnost 40 odsto. Stoga se sa jakim glavoboljama borite lekovima, a za manje neprijatnosti koristite kafu.

5. UMANJUJE STRES I DEPRESIJU

Kada se konzumira kafa, u organizmu se povećava količina dopamina i serotonina, a samim tim se poboljšava i raspoloženje. Šoljica, pa čak i miris kafe, mogu da smire bes. Kofein je jedan od glavnih stimulusa za aktiviranje centralnog nervnog sistema, a stalna stimulacija CNS dokazano smanjuje depresivnost. Stimulisanje CNS postiže se samo kafom jer kofein iz čaja, gaziranih sokova ili čokolade nema isti uticaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
I sam miris kafe utiče na bolje raspoloženje

6. POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Redovno konzumiranje kafe poboljšava kratkotrajnu memoriju. To je izuzetno korisno jer se sve informacije skladište u kratkotrajnom pamćenju i tek nakon sat vremena prelaza u dugoročno, pa bitno gradivo ili informacije možete obrađivati uz šoljicu kafe.

7. SPREČAVA GOJENJE

Kafa utiče na gubitak kilograma. Kada je nivo hormona leptina u organizmu nizak, telo počinje da taloži masti i dolazi do gojenja. Kafa povećava nivo ovog hormona u telu i na taj način sprečava pojavu viška kilograma. Zbog toga su treniranje i vežbanje efikasniji uz nju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading