ČAK NI JOGURT: Ove namirnice nikako na prazan stomak!

Autor:

Lifestyle

14.08.2017

16:43 >> 02:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hranljive materije iz voća i povrća kao i gazirani sokovi i slatkiši u jutarnjim časovima mogu da izazovu gorušicu, nadutost, a u krajnjem slučaju i čir na želucu. Nutricionisti često greše kada forsiraju voće i povrće za doručak na prazan stomak jer, kada unosite sveže povrće, citruse, krušku ili bananu, možete da oštetite sluzokožu želuca i tako pospešite problem sa probavnim sistemom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Banana nije dobar izbor za doručak

Naravno, tu su i one "dobre namirnice" za prazan stomak pomoću kojih ćete ubrzati metabolizam i uneti dovoljnu količinu hranljivih materija u jutarnjim časovima. Stomak će biti sit, a vi nećete imati dodatne smetnje i neprijatan osećaj u želucu. Srpski telegraf predstavlja namirnice pogodne za prvi jutarnji obrok, kao i one čiju konzumaciju treba izbegavati na prazan stomak.

Evo šta ne jesti na prazan želudac:

1. Lisnato pecivo i pravljeno testo

Hrana koja sadrži kvasac iritira stomačnu sluzokožu i može izazvati nadutost.

2. Gazirana pića

Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića, možete da oštetite želudac jer ćete smanjiti dotok krvi do njega. Tako ćete znatno sporije variti hranu.

3. Jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi

Ukoliko pijete jogurt na prazan stomak, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlečne kiseline (jednu od najznačajnih grupa probiotskih organizama), što nikako nije dobro za celokupno zdravlje. Bakterija mlečne kiseline poboljšava varenje laktoze, sprečava i leči dijareju, ojačava imunitet i pomaže u borbi protiv infekcije.

4. Kruške

S obzirom na to da kruška sadrži celulozu kao prirodno vlakno, ona može da naškodi osetljivoj membrani praznog želuca.

5. Banane

Kada jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da ošteti srce.

6. Sveže zeleno povrće

Sirovo zeleno povrće može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalni bol, naročito kada se jede na prazan želudac.

7. Paradajz

Paradajz na prazan stomak može da izazove čir na želucu. On sadrži velike količine taninske kiseline, koja povećava kiselost želuca.

8. Ljuti začini

Začinjena hrana može da ošteti sluzokožu želuca i da poveća proizvodnju kiseline u njemu, što dovodi do poremećaja u radu probavnog sistema.

9. Slatkiši

Konzumiranje slatkiša na prazan želudac povećava nivo insulina. Zatim se povećava opterećenje pankreasa, koji se tek probudio, što dalje može da uzrokuje pojavu dijabetesa.

10. Citrusi

Citrusi su najveći izvor voćnih kiselina, pa ako ih jedete na prazan želudac, mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading