BADEMI I REN ZAGREVAJU TELO: Evo koje namirnice imaju termogeni efekat

Autor:

Lifestyle

28.01.2019

04:14 >> 12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U hladnim zimskim danima ishranu treba prilagoditi vremenskim uslovima, te zato obroke zasnivajte na proteinima jer oni ubrzavaju metabolizam 30 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bademi greju organizam

Da bi se tokom zime ojačao imunitet i očuvalo zdravlje, način ishrane treba prilagoditi hladnom i promenljivom vremenu.

U zimski jelovnik treba uvrstiti kuvana jela, kao što su supe, variva, kompoti, zatim razni čajevi i začini, koji će pomoći organizmu da se odbrani od hladnoće. U pitanju su takozvane termogene namirnice koje prirodno ubrzavaju metabolizam i generišu toplotu.

PROTEINSKI OBROCI

Neka vam se obroci zasnivaju na proteinima jer se pokazalo da obrok bogat ovom vrstom hranljivih materija ubrzava metabolizam 30 odsto, dok ga obrok bogat ugljenim hidratima samo četiri odsto. Sve namirnice životinjskog porekla, uključujući i meso i jaja, spadaju u grupu namirnica koje greju.

Foto: pixabay.com

Heljda je odlična za zimu jer zagreva telo. Tako je kaša od ove žitarice tradicionalni doručak u Rusa, ali i u mnogim "hladnim" zemljama. Dok je maslinovo ulje dobro za vrele letnje dane, kokosovo je dobro za hladne zimske budući da se sastoji od srednjolančanih kiselina, za koje se zna da imaju termogeni efekat. Pritom, one iz creva dospevaju direktno u jetru, gde se konvertuju u energiju i ne kruže u obliku čestica masti u krvotoku, kao što je to slučaj sa većinom prehrambenih masnoća. Kokosovo ulje inače ima brojna povoljna dejstva na organizam.

Bademi greju telo iz više razloga. Kalorični su, a pored toga su odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina koje pomažu u regulaciji holesterola. Ovo koštunjavo voće jedan je od bogatijih prirodnih izvora magnezijuma, koji doprinosi širenju krvnih sudova, pa time i poboljšava protok krvi. Ipak, ne treba preterivati, 30 grama dnevno je dovoljno.

JEDITE LJUTO

Ren ubrzava metabolizam i cirkulaciju, pa samim tim i zagreva organizam. Osim toga, prava je riznica vitamina C, ima tri puta više nego u limunu, pa je veoma efikasan protiv prehlade i gripa. Ista je stvar i sa ostalim ljutim namirnicama, poput ljute papričice i đumbira, koji je dobar za imunitet, koji je u zimskim mesecima veoma važan. Za osećaj toplote pomaže i ako hranu začinite. Na primer, biber zagreva udove, pa se naročito preporučuje osobama kojima su ruke i noge konstantno hladne. Muskatni oraščić i anis, takođe, spadaju u stimulativne začine koji ubrzavaju krvotok i greju.

Pazite da ne dehidrirate

Tokom hladnih dana poslednje što vam je na umu jeste da pijete dosta tečnosti. Naprotiv, treba biti oprezan jer je tokom hladnoće moguće dehidrirati jednako brzo, kao i leti kada je vruće. Najbolji izbor za borbu protiv zimske dehidracije je šoljica toplog čaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading