TAJNE RUSKE MEDICINE: Navike u ishrani protiv nasanice

Lifestyle

19.08.2017

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vam treba više od pola sata da zaspite ili ste više od pola sata budni u toku noći najmanje tri puta nedeljno, dijagnoza je jasna - patite od nesanice.

RepublikaFoto: freeimages.com
Ne morate piti lekove da bist imali miran san

Svakome se ponekad desi da je neispavan nakon što je noć proveo prevrćući se u krevetu, ali kada takvo stanje potraje nedeljama ili mesecima, reč je o insomniji. Pored umora i stalne pospanosti, prate je osećaj bezvoljnosti, pa često i depresije, jer se gubi volja za svakodnevne aktivnosti.

Iako mnogi misle da će problem odagnati gutanjem sedativa, to je samo kratkoročno rešenje. Osim lekova, potrebno je urediti bioritam - ustajati i odlaziti na spavanje u približno isto vreme i ne zamarati se najmanje sat vremena pre odlaska u krevet. Ruska medicina nudi i puno prirodnih metoda za borbu protiv nesanice. Neki od najstarijih su recepti s medom.

Med

- Uzmite 60 do 100 grama meda i razmutite ga u 500 do 800 mililitara vode sobne temperature. Smesu popijte tokom dana (po 120 do 200 mililitara svaki put), a poslednji put uveče, 30-40 minuta pre spavanja. Stanje se poboljšava nakon jedne do dve nedelje ovakvog lečenja - navode na ruskom portalu Ayzdorov.ru.

 

 

Jabukovo sirće

Drugi recept je s jabukovim sirćetom i vrlo je jednostavan za primenu.

- Tri kafene kašičice jabukovog sirćeta pomešajte s jednom manjom šoljicom meda. Ako pred spavanje popijete dve kafene kašičice ove smese, san bi trebalo da usledi nakon pola sata. Ukoliko se i dalje budite u toku noći, opet popijte dve kafene kašičice ove smese, i onda bi definitivno trebalo da deluje - pišu na portalu Ayzdorov.ru.

 

 

Vrele kupke

Portal Ayzdorov.ru navodi i vrele kupke kao jedan od najboljih načina za sticanje zdravog sna.

- Treba znati da temperatura vode ne sme da prelazi 40 stepeni. Kupku bi trebalo primeniti nekoliko sati pre spavanja i ono ne bi trebalo da traje duže od 25 minuta. Budite pažljivi, pa se ne parite previše u predelu srca (ovo može negativno da utiče na cirkulaciju krvi) - ističu na tom ruskom portalu.

Biljne kupke takođe su efikasan lek. U jastučić od gaze stavite dve šake sušenih cvetova i listova majčine dušice, pa ga spustite u kadu pod mlaz tople vode. Ležanje i opuštanje u kupki preporučuje se pola sata pre spavanja. Ova kupka oslobađa od napetosti i omogućava da brže utonete u san.

 

 

Stari narodni ruski saveti

  • Uveče pred spavanje popijte šolju toplog mleka zaslađenog medom. Ili jednu kašiku meda razmutite u toploj vodi i popijte pola sata pre odlaska na spavanje
  • Pšenične mekinje sipajte u vodu i, kad se dobro nakvase, pomešajte ih s medom u odnosu 1:1. Jedite po jednu kašiku te mešavine dva puta dnevno, drugi put je pred spavanje
  • Popijte pred spavanje čaj od matičnjaka (melise)
  • U jednu čašu vrućeg mleka dodajte kašiku meda i jednu kafenu kašičicu nane. Može sitno mlevena nana, u prahu ili jaki čaj od nane. Popijte to uveče pred spavanje
  • Pred spavanje namažite etarskim uljem lavande slepoočnice. Savetuje se i da tri kapi ulja lavande stavite na kocku šećera i da lagano sisate u ustima pred spavanje
  • Napravite duguljasto jastuče i napunite ga heljdom. Lezite tako da na njega nalegne vaš vrat. Lagano pokrećite glavu desno-levo, da se vrat trlja o jastuče. Zaspaćete vrlo brzo

Šta raditi protiv nesanice

  • Ležite i ustajte u približno isto vreme
  • Ne konzumirajte kofein i alkohol pet sati pre spavanja
  • Unos kafe i čaja ograničite na dve šolje dnevno, a alkohola na jednu čašicu
  • Izbegavajte fizičku aktivnost dva sata pre spavanja
  • Provetrite sobu u kojoj spavate
  • Ne držite sat pored kreveta

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading