ZA ZDRAVE BUBREGE: Jedite ovih 10 namirnica jer su bogate antioksidantima!

Autor: Republika

Lifestyle

22.02.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beli luk, maslinovo ulje i kupus, samo su neke od namirnica koje blagotvorno utiču na rad bubrega.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ako imate probleme s bubrezima, ili jednostavno želite da očuvate celokupno zdravlje, uvrstite u svoju ishranu namirnice koje su bogate antioksidantima i čuvaju zdravlje bubrega.

Ovo su supernamirnice za vaše bubrege...

1. Crvena paprika

Ovo povrće ne sadrži mnogo kalijuma, a jelima pruža odličnu aromu, teksturu, kao i dosta vitamina A, C, B6, folne kiseline i vlakana. Takođe, u crvenoj paprici se nalazi likopen, koji deluje preventivno na neke tipove kancera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Kupus

Kupus je bogat fitohemikalijama, koji su odlični u borbi protiv slobodnih radikala, sprečavanju pojave kancera i prevenciji srčanih oboljenja.

3. Karfiol

Još jedno superpovrće koje pozitivno utiče na rad bubrega. U karfiolu se nalazi dosta vitamina C, kao i vlakana i folne kiseline. Pored toga, karfiol sadrži materije koje pomažu jetri da neutrališe toksine.

4. Beli luk

Beli luk je odlična namirnica za snižavanje holesterola i lečenje upalnih procesa. Takođe sadrži antioksidante i supstance koje sprečavaju nastanak trombova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Crni luk

Još jedan čest sastojak jela koji je veoma zdrav. Crni luk je bogat flavonoidima, naročito kvercetinom. Flavonoidi su prirodne supstance koje sprečavaju gomilanje masnih naslaga u krvnim sudovima. Takođe, kvercetin je moćan antioksidant i ima jako dejstvo protiv upala. Luk sadrži malo kalijuma pa je zdrav za bubrege, a pored toga je i bogat hromom, mineralom koji vašem telu pomaže da prerađuje masti, proteine i ugljene hidrate.

6. Jabuke

Jabuka na dan zaista čini čuda za vaše zdravlje. Bogata vlaknima i materijama koje imaju jako protivupalno dejstvo, jabuka ima sposobnost smanjenja nivoa holesterola, poboljšava varenje, štiti od bolesti srca i smanjuje rizik od nastanka raka.

7. Brusnica

Brusnica je odlična za prevenciju urinarnih infekcija. Takođe ove bobice štite od raka i srčanih oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. Belanca

Da li znate da su belanca čisti proteini? Ona pružaju vašem organizmu najkvalitetnije proteine, ali i sve značajne amino kiseline.

9. Riba

Još jedna supernamirnica koja ima brojna blagotvorna svojstva. Odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Ove zdrave masti štite od srčanih oboljenja i kancera. Takođe pomažu smanjenje nivoa lošeg holesterola i povećavaju nivo dobrog holesterola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

10. Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da su osobe u zemljama u kojima se u ishrani najviše koristi maslinovo ulje izložene manjem riziku od kancera i srčanih oboljenja. To je zbog toga što maslinovo ulje sadrži mnogo lekovitih sastojaka: oleinsku kiselinu, antioksidante i polifenole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading