Svečana slana torta odličan izbor za Uskrs: Očaraće vas i ukusom i izgledom!
Ova dekorativna i vrlo ukusna slana torta tako je bogata da može biti jedino predjelo za svečani praznični ručak!
Sa spanaća odstranite sve peteljke, operite i blanširajte par minuta da svene. Ohladite ga i dobro ocedite. Možete ga ili iseckati jako sitno ili kratko izblendirajte. Dobijenu masu podelite na dva dela.
Pripremite kalup prečnika 24 cm u kome ćete peći kore za tortu, i odmah isecite 3 kruga od hartije, veličine kalupa za pečenje koje ćete stavljati na dno kalupa svaki put kad budete sipali testo. Stranice kalupa namazati sa malo putera i pobrašnjaviti ih.
U posudu u kojoj ćete praviti patišpanj za tortu, stavite 2 belanca i mutite ih dok ne postanu čvrsti, a zatim uz stalno mešanje dodajte žumanca, so, 1/3 male kafene soljice ulja i isključite mikser.
Postepeno dodajte brašno, kroz sito, nežno mešajuci žicom za mućenje i na kraju 1/2 obarenog spanaća. Masu prebacite u pripremljen kalup sa obručem i stavite u već zagrejanu rernu na 180 C, da se peče 8-10 minuta. Izvadite pečenu koru iz kalupa, prebacite na rešetku za hladjenje i skinite hartiju na kojoj se pekla.
Ovo ponovite još jedanput i dobili ste drugu koru.
Sastojci:
|
Treća kora je žuta i u njoj nema spanaća.
Dok se kore hlade, napravite fil. Mikserom umutite sir i kiselu pavlaku. Sitno iseckajte neku vrlo kvalitetnu prašku sunku i dodajte je u masu. Probajte da li je slano i ako treba dosolite.
Nemojte se uplasiti ako vam se učini da će fil biti redak, jer će tokom narednih 24 sata kore upiti višak vlage iz fila i torta će na kraju biti sočna a čvrsta.
Obložite kalup za tortu providnom kuhinjskom folijom a na dno kalupa mozete staviti hartiju za pečenje.
U kalup prvo stavite zeleni patišpanj, premažite ga sa 1/3 fila,
pa stavite žuti patišpanj, nežno pritisnite da se fil izravna, nanesite 1/3 fila i na kraju stavite drugi zeleni patišpanj. Pre nego sto stavite ostatak fila, nežno ga pritisnite i izravnajte.
Kad se filovanje završi, na kalup stavite i obruč, savijte ivice folije preko torte, ako treba, prekrite sa jos folije i stavite u frizider na 24 sata.
Sutradan je izvadite iz obruča i premažite sa 200 gr nekog masnijeg krem sira, tako sto ćete sa 1/2 premazati tortu a drugom polovinom krem sira napravite mala gnezda u koja i oko kojih ćete stavljati dekoraciju.
Na trpezu je iznesite rashladjenu i celu, pa je pred gostima isecite i služite.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)