Ukoliko držite dijetu ne smete se odreći hrane bogate proteinima

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

18.06.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proteini su nešto kao "superheroji", pomažu nam da izgradimo mišiće i zadržimo ih, bez njih naš organizam ne može da vrši mnoge telesne funkcije, uključujući i održavanje hormonalnog i enzimskog balansa. I, naravno, neophodni su ako želite da smršate, ali i da zadržite tu idealnu kilažu kad smršate

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako se pitate kako, evo objašnjenja. Proteini ovo "rade" na dva načina. Prvo, proteini vas zasite prilično brzo. A što se brže zasitite, manje su šanse da unesete više kalorija nego što vam je potrebno. Proteini podižu nivo peptida, koji mozgu šalju signal da ste siti.

Drugo, proteini vas duže drže sitim, što znači da je manja verovatnoća da ćete "grickati nešto" između obroka.

Ali, pre nego što rešite da se "zatrpate" proteinima, važno je da znate još jednu sitinicu. Trebalo bi da unosite različite namirnice koje su bogate proteinima. Belo meso je odličan izvor proteina, ali jako je važno da unosite i crveno meso i ribu, jer je čak i kad ste na dijeti raznovrsna ishrana jedino što će vam pružiti sve neophodne nutrijente.

Takođe, imajte u vidu da proteinski šejkovi i štanglice nikad nisu dovoljno dobra zamena za "pravu hranu".

Evo kako vam telo poručuje da vam fali proteina:

 

Jede vam se izrazito slatka ili slana hrana

Proteini usporavaju oslobađanje šećera u krvotok, i tako pomažu da se održi stabilan nivo šećera u krvi. Ako ne unosite dovoljno proteina, a unosite dosta ugljenih hidrata, šećer će se brzo naći u krvotoku.

Kada insulin ukloni taj šećer, nivo šećera u krvi će se naglo spustiti i imaćete neopisivu želju za nečim veoma slatkim ili slanim.

Mišići su vam "nikakvi"

Kada ne unosite dovoljno proteina, telo nema drugog izbora nego da razgrađuje mišiće kako bi ispunilo svoje potrebe. Taj efekat će posebno biti izražen ako vežbate dosta, a ne unosite dovoljno proteina, jer telo onda troši mišiće da bi imalo energije.

To će rezultirati oslabljenim mišićnim tonusom, smanjenom mišićnom masom i slabijim zglobovima.

Osim toga, kad ne unosite dovoljno proteina, telu treba duže da se oporavi od povrede, a takođe su i veće šanse da se javi bol u mišićima ili zglobovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Opada vam kosa

Ukoliko vam kosa i nokti nisu tako blistavi i jaki kao što su bili, manjak proteina može da bude razlog.

Smanjen volumen ili opadanje kose, krti i slabi notki, suvi nokti, perutanje kože, sve su to inicijalni znaci nedostatka proteina, jer telo ne može efikasno da regeneriše ćelije kako bi zamenilo mrtve ćelije.

Loš imunitet

Često razbolevanje je indikator slabog imunog sistema, a to može da bude posledica manjka proteina, od koje se sastoje imune ćelije.

Bez dovoljno proteina, imune ćelije ne mogu da se regenerišu i razmnožavaju dovoljno brzo da se izbore sa bakterijama i virusima.

Loša koncentracija i problemi sa spavanjem

Manjak proteina može da bude krivac i za loše raspoloženje, slabu koncentraciju, kao i smanjenu mentalnu budnost, jer se neurotransmiteri poput serotonina i dopamina sastoje od proteina.

Ako imate problema sa spavanjem, "okrivite" večeru. Kada ne unosite dovoljno proteina, narušava se proizvodnja hormona, što može da dovede do dibalansa, a posledica je lošiji kvalitet sna ili problemi sa spavanjem.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja pomaže da zaspimo, zbog čega unošenje proteina uveče pomaže da bolje spavamo.

Triptofan se inače nalazi u namirnicama poput sira, jaja, pasulja, sočiva...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading