NI TRAGA OD VOĆA: Jesu čoko, ali ne i bananice

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

07.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U popularnom slatkišu ima osam odsto kaše od banane. Sadrže i šećer, vodu, belance, materije za želiranje i arome i boje iz kurkume ili šafrana

RepublikaFoto: 24sata.hr/printscreen
Ni B od banane

Iako bismo po izgledu i nazivu mogli da zaključimo da sadrže bananu, na listi sastojaka nekih penastih čokoladnih bananica tog voća nema, a ukus i miris daju im arome i farbe.

Na prvom mestu na spisku kod svih čokoladnih bananica čiji sastav je analizirao portal 24sata.hr su šećer ili glukozno-fruktozni sirup, koji je jeftinije sladilo. to su glavni sastojci penastog dela, odnosno onoga što se nudi kao "banana”, ali nalaze se i u čokoladnom prelivu.

U jednoj bananici može da bude i više od dve kašike šećera. Sadrže i sorbitol, koji je stabilizator i zaslađivač niske energetske vrednosti, a smatra se bezopasnim.

Među sastojcima nema banane

Osim šećera, taj penasti deo ili "bananu” čine još voda, belance, supstance za želiranje poput agar-agara biljnog porekla, kao i limunska kiselina, koja reguliše kiselost.

Na popisu sastojaka objavljenom na ambalaži nekih čokoladica možemo pronaći bananu u prahu te u obliku kaše, a na nekima, poput čokoladice Štark, banane ni nema na listi sastojaka.

Štede i na kakao maslacu

Banana je inače voće bogato energijom i kalijumom, koji štiti zdravlje srca te pomaže kod povišenog krvnog pritiska. U ovim čokoladicama glume ih farbe i arome. I dok su arome nedefinisane, unutrašnji deo slatkiša boje kurkumin iz kurkume ili ekstrakt šafrana.

Različiti delovi biljke šafrana sadrže mnoštvo lekovitih materija koje čuvaju zdravlje.

Za kurkumin iz kurkume smatra se da pozitivno utiče kod želudačnih tegoba, ali ljudi koje imaju žučne kamence trebali bi ga izbegavati.

Penasti deo u ovim proizvodima preliven je čokoladom. Osim kakaa te kakao maslaca, koji ima specifičan miris kakaa, čokoladnog je ukusa i po sastavu kvalitetniji od ostalih biljnih hidrogenisanih masti, preliv sadrži i emulgatore.

U prvom redu to je sojin lecitin, koji nije štetan za zdravlje. Ipak, u ovim čokoladnim slatkišima možemo pronaći i poliglicerol – poliricinolea. Njegova oznaka je E476, a u prehrambenoj industriji koristi se za smanjenje udela masti u čokoladama. Često je i zamena za skuplji kakao maslac.

Aditiv opasan za decu

Neka istraživanja povezuju ga s crevnim tegobama i alergijama.

Dopušten je vrlo mali dnevni unos i deca ga lako mogu prekoračiti ako konzumiraju puno čokolade koja ga sadrži. Zato bi roditelji trebalo pažljivo da čitaju deklaracije i izbegavaju proizvode koji sadrže ovaj poliglicerol – poliricinolea.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading