Lubenica ima neverovatna lekovita svojstva!

Autor: Republika

Lifestyle

03.07.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lubenica obiluje vitaminima i mineralima. Održava telo hidriranim, a zbog obilja vitamina C i beta - karotena izuzetno je delotvorna u prevenciji bolesti srca i hroničnih upalnih stanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pomaže u održavanju energije tela, i kao što vam je sigirno poznato odlično osvežava i pravi je izbor u ovim tropskim danima.

Vitamin A

Ovaj vitamin je važan za zaštitu zdravlja očiju, a njegova svojstva pomažu

u smanjenju slobodnih radikala u telu.

Vitamin C

Svi znamo da je potreban za jačanje imuniteta, ali vitamin C će takođe ubrzati zarastanje rana, sprečiti oštećenja ćelija, poboljšati zdravlje zuba i desni.

Vitamin B6

Vitamin B6 je potreban za sintezu serotonina i norepinefrina (noradrenalina) koji su zaslužni za vaše dobro raspoloženje.

Likopen

I dok veliki broj ljudi misli da je paradajz najbolji izvor likopena, lubenica ga sadrži u najvećoj koncentraciji, u odnosu na bilo koje drugo voće ili povrće.

Likopen smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i makularne degeneracije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kalijum

Ako niste ljubitelj banana, kalijum možete potražiti i u lubenici. Pomaže u oporavku mišića, poboljšava funkcionisanje mozga i nivo elektrolita vraća u ravnotežu. Takođe će pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska.

Aminokiseline

Lubenica sadrži aminokiseline arginin i citrulin. One su potrebne za održavanje zdravlja arterija i celokupnog kardiovaskularnog sistema, a takođe poboljšavaju cirkulaciju.

Voda

Lubenicu čini oko 92% vode, što znači da je odličan izbor za hidrataciju.

1 šolja lubenice sadrži oko 45 kalorija pa je pravi saveznik kada su dijete u pitanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading