Sačuvajte svoje srce i izbegavajte ovih 10 namirnica

Autor:

Lifestyle

20.12.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari stalno upozoravaju da je ključ zdravlja pravilna i umerena ishrana. Iako je ponekad dozvoljeno uživati u zabranjenim stvarima, ipak neke namirnice treba potpuno izbaciti iz jelovnika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kardiolozi na svom meniju nikada nemaju sledeće namirnice jer su one pogubne po zdravlje srca.

1. Mesne prerađevine

Slanina, šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.

Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma - podseća dr. Dženifer Hejt, kardiolog i profesor na univerzitetu Kolumbija Prezbiterijan u Nju Jorku.

Kod prerađevinja meso je soljeno, sušeno, fermentirano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrijum koji se koriste u mesnim prerađevinama štetni su za srce, naročito ako se konzumiraju u većim količinama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Crveno meso

Sočan odrezak uz neki kremasti sos predstavlja pravo uživanje. Ali, ovakav obrok nosi i posledice po zdravlje srca.

- Taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli - kaže dr. Hejt.

Jedite crveno meso jednom mesečno, a kada ga jedete uvek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za ukus, a izbegavajte puter, sos i industirjski proizvedene začine.

3. Kokice i čips

Jedno istraživanje pokazalo je da 99,2 odsto ljudi u svetu konzumira više od 2000 mg natrijuma dnevno (većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500). Osobe koje konzumiraju više od 2000 mg završiće u statistici kao jedna od deset osoba koje umiru od kardiovaskularnih bolesti. 

Da bi ste izbegli unos previše natrijuma, pokušajte da sami napravite čips i kokice bez previše soli i putera. Ukoliko vam ovakav ukus ne odgovara, onda zamenite ove nezdrave namirnice kikirikijem, lešnicima ili bademima koji su odličan izvor vitamina. Ali pazite, ove namirnice imaju veliki broj kalorija tako da ih jedite umereno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Pica

Lekari upozoravaju da je pica veoma nezdrav obrok koji možete da konzumirate. Puna je ugljenih hidrata, soli i topljenog sira koji su fatalni za zdravlje kardio-vaskularnog sistema.

Ukoliko ne možete bez pice, uvek se odlučite za zdraviju varijantu.

- Koristite brašno od celovitih žitarica, maslinovo ulje i sveži kozji sir -preporučuje dr. Hejt.

5. Dijetalni sokovi

Dijetalni sokovi su puni hemije i ako baš morate da ih pijete, uvek odaberite "regularnu" verziju.

Aspartam u dijetalnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može u vama povećati želju za slatkišima - upozorava dr. Sindi Koši, kardiolog. Sva istraživanja pokazuju da je udeo gojaznih ljudi u zapadnoj civilizaciji sve veći, što znači i veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa…

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Soljenje hrane

So treba oprezno koristiti. Ukoliko još dodatno solite nakon kuvanja, potpisujete smrtnu presudu svojim arterijama. Od ovog začina krvni sudovi se skupljaju, postaju tvrdi, i to može dovesti do raznih oboljenja.

- Nevažno je da li hranu koristite himalajsku, ružičastu ili cvet soli – ako u sebi ima naziv so, nije dobra za vas! - upozorava dr. Koši.

Ukoliko imate visok krvni pritisak, ograničite unos soli i zamenite je priprodnim začinima poput kima, cimeta, bibera... Izbegavanje soli će vrlo brzo doneti rezultate kod regulacije krvnog pritiska.

Kada pacijenti s visokim krvnim pritiskom izbace so iz svoje ishrane, njihov krvni pritisak može se do te mere normalizovati da čak više nemaju potrebu za lekovima - kaže dr. Koši.

7. Pahuljice i druge žitarice iz kutija

Istraživanje sprovedeno 2014. godine pokazalo je da osobe koje konzumiraju ovakvu vrstu žitarica, 17 do 21 posto kalorija iz dodanih šećera imaju 38 odsto veći rizik od smrti usled bolesti srca u poređenu sa osobama koje konzumiraju 8 posto kalorija iz dodanih šećera.

Kad doručkujete pahuljice ili bilo koje žitarice sa dodanim šećerom to je kao da jedete slatkiše. Raste vam šećer u krvi, trigliceridi i holesterol, upozoravaju lekari. Odaberite žitarice sa što manje dodanog šećera ili, još bolje, jedite ovsenu kašu. Možete je jesti svaki dan, a u nju dodajte sveže voće umesto sušenog jer i ono sadrži više šećera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. Beli hleb

Beli hleb, testenina i beli pirinač su namirnice koje kardiolozi izbegavaju u širokom luku.

- Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj treba da vam bude da smanjite količinu skroba iz namirnica od belog brašna ili belog pirinča jer se one u vašem telu samo pretvore u šećer - upozorava dr. Koši. Odaberite hleb i testeninu od celovitih žitarica – sadrže više vlakana od belih sorti i sporije se vare pri čemu se reguliše nivo šećera u krvi.

Celovite žitarice daju više vlakana, što vam pomaže da se duže osećate satima, tako da je manja verovatnoća da ćete doživeti nagli pad šećera i porast želje za slatkišima.

9. Energetska pića

Energetska pića sadrže guranu i taurin čijom konzumacijom se povećava broj otkucaja srca što je izuzetno opasno za zdravlje.

- Mnoga energetska pića sadrže tako veliku količinu kofeina da mogu izazvati i aritmiju. Energetsko piće, zajedno s nedostatkom sna, što je uopšteno razlog zbog kojeg ih ljudi uzimaju, loša je kombinacija za vaše srce - kaže kardiolog Nikol Vajnbergi, direktor Centra za zdravlje ženskog srca u Santa Moniki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

10. Piletina pržena u dubokom ulju

Vruće ulje menja strukturu mesa i time dovodi oksidanse u organizam koji mogu da zapuše arterije.

- Pržena piletina je loša za organizam je dovodi oksidanse. Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za prženje je potrebno vruće ulje koje menja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobijate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju ćelije u vašem telu.

Razumljeva je ljudska potreba za prženom, zaslađenom i začinjenom hranom. Ali, ukoliko malo povedete računa i izbegavate gore pomenute namirnice, puno toga će te učiniti za vaše zdravlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading