Slatko, sočno i jeftino: Napravite puding od starog hleba za celu porodicu
Puding od starog hleba je popularni desert koji se tradicionalno spremao u Engleskoj u 13. veku i bio je namenjen nižim klasama društva.
Zapravo, smatra se da je recept osmislio „siromašni čovek“ jer se originalno ovaj puding pravio od bajatog hleba koji se navlaži u vodi, a potom zasladi šećerom i voćem.
Sastojci:
- 8 - 10 šoljica hleba isečenog na kockice,
- Voće: (neobavezno)
- 1 velika oguljena jabuka narezana na kockice
- 1 šolja suvog grožđa
Za fil:
- 4 jaja
- 1 šolja (200 grama) belog šećera
- 1/2 kafene kašike čistog ekstrakta vanile
- 1/2 kašike mlevenog cimeta
- 4 kašike (57 grama) nezaslađenog putera, rastopljenog i ohlađeng
- 4 šolje (960 ml) mleka ili 2 kašike ruma
Priprema:
Zagrejati pećnicu na 150 stepeni C. Pekač premažite maslacem. Postavite pekač u veću posudu za pečenje koja ima dovoljno prostora sa strane da se napuni vodom. U pekač sipajte kockice hleba i voće.
Mikserom mutite jaja i šećer sve dok se smesa ne zgusne i ne dobije boju limuna. Umutite ekstrakt vanile i cimet. Zatim dodajte rastopljeni i ohlađeni puter i malo mleka.
Sada pažljivo sipajte pripremljeni krem preko kockica hleba - važno je da u potpunosti prelijete smesu preko hleba.
Ukoliko ste ispoštovali prvi korak, tj. u veću posudu da pečenje postavili pekač, sada jepotrebno da pažljivo sipate vodu u bočne strane posude.
Puding od starog hleba pecite oko sat vremena. Ovaj desert se može poslužiti topao ili hladan, a po želji se može dodati prah šećer, šlag ili sladoled od vanile.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)