Slatko, sočno i jeftino: Napravite puding od starog hleba za celu porodicu

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

03.01.2020

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puding od starog hleba je popularni desert koji se tradicionalno spremao u Engleskoj u 13. veku i bio je namenjen nižim klasama društva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ukusniji od industrijskog

Zapravo, smatra se da je recept osmislio „siromašni čovek“ jer se originalno ovaj puding pravio od bajatog hleba koji se navlaži u vodi, a potom zasladi šećerom i voćem.

Sastojci:

  • 8 - 10 šoljica hleba isečenog na kockice,
  • Voće: (neobavezno)
  • 1 velika oguljena jabuka narezana na kockice
  • 1 šolja suvog grožđa

Za fil:

  • 4 jaja
  • 1 šolja (200 grama) belog šećera
  • 1/2 kafene kašike čistog ekstrakta vanile
  • 1/2 kašike mlevenog cimeta
  • 4 kašike (57 grama) nezaslađenog putera, rastopljenog i ohlađeng
  • 4 šolje (960 ml) mleka ili 2 kašike ruma

Priprema:

Zagrejati pećnicu na 150 stepeni C. Pekač premažite maslacem. Postavite pekač u veću posudu za pečenje koja ima dovoljno prostora sa strane da se napuni vodom. U pekač sipajte kockice hleba i voće.

Mikserom mutite jaja i šećer sve dok se smesa ne zgusne i ne dobije boju limuna. Umutite ekstrakt vanile i cimet. Zatim dodajte rastopljeni i ohlađeni puter i malo mleka.

Sada pažljivo sipajte pripremljeni krem preko kockica hleba - važno je da u potpunosti prelijete smesu preko hleba.

Ukoliko ste ispoštovali prvi korak, tj. u veću posudu da pečenje postavili pekač, sada jepotrebno da pažljivo sipate vodu u bočne strane posude.

Puding od starog hleba pecite oko sat vremena. Ovaj desert se može poslužiti topao ili hladan, a po želji se može dodati prah šećer, šlag ili sladoled od vanile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading