Stručnjaci razbili mit o omiljenom slatkišu: Da li je crna čokolada zaista zdravija od mlečne?

Autor: Republika

Lifestyle

29.01.2020

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mlečne čokolade, razlika između njih je zanemarljiva, navode stručnjaci.

RepublikaFoto: Photo by Taisiia Shestopal on Unsplash
Foto: Ilustracija

Glavni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mlečne čokolade. Ove strukture su sekundarni metaboliti u biljkama, pa imaju protivupalno dejstvo na organizam.

Međutim, da biste ih uneli, ne morate da jedete crnu čokoladu, pišu stručnjaci u nemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Praktikovanjem uravnotežene ishrane, unosom voća i povrća, unećete i dovoljno polifenola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I crna i mlečna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, ali ne i ako je jedete previše i prečesto.

Mlečna čokolada sadrži više šećera, ali crna čokolada ima više masnoća

Kako ne biste preterano konzumirali čokoladu, preporučuje se da ne pravite zalihe iste kod kuće. Bolja varijanta je da imate nekoliko manjih čokoladica posebno upakovanih, iako to, s druge strane, znači da stvarate više plastičnog otpada.

Ako to ne spreči prejedanje, možete odvojiti manje količine čokolade i ostaviti je u zamrzivaču. Kad je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego nego da jedete cele štangle odjednom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading