Savršena kombinacija vitamina: Nauka potvrdila da 7 oraha dnevno pospešuje rad mozga i srca!

Autor: Republika

Lifestyle

09.03.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Namirnica koja je prisutna u gotovo svakoj kuhinji, lako dostupna, ujedno je pravi eliksir za zdravlje, a učiniće čuda i za vaš izgled - orah.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najjednostavnije je neretko i najbolje, a kad je reč o orahu - i najzdravije. 

Iznutra i spolja

Reći da je orah zdrava i hranljiva namirnica je zaista premalo. Sadrži zdrave masnoće, vlakna, vitamine i minerale, ali to je samo početak priče o svim njegovim dobrobitima za naše zdravlje, i spolja i iznutra, piše gloria.hr.

Konferencija o orahu

Od svih orašastih plodova, orah je predmet najvećeg interesa naučnika koji se njime bave više od 50 godina, a to je dovelo i do toga da da se svake godine na Univerzitetu Kalifornija organizuje čak i Konferencija o orahu na kojoj stručnjaci raspravljaju o svim novostima o ovom čudesnom plodu, kao i o najnovijim istraživanjima njegovih učinaka na naše zdravlje.

 

 

Studije potvrdile

Orah sadrži gotovo savršenu kombinaciju i količinu proteina, zdravih masnoća, vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa pa nije čudo što brojne studije potvrđuju da je samo 7 celih oljušćenih oraha dnevno (ili 14 polovina) dovoljno da poboljšate svoje zdravlje.

To je otprilike oko 30 g ili jedna manja šoljica u kojoj ima 3,89 g ugljenih hidrata, 2 g vlakana, 5 g proteina, 20 g masnoća, 20 mg kalcijuma, 1 g šećera, 0,72 mg gvožđa, a sadrži i veću količinu mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i vitamina B6.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Orasi su jedini od orašastih plodova koji sadrže visoku količinu omega 3 esencijalnih kiselina (poznatih i kao ALA), što ih čini odličnim za zdravlje srca, a uz to i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. U 30 g oraha (što je optimala dnevna količina za postizanje pozitivnih učinaka na zdravlje) ima čak 2,5 g ALA, a pozitivne učinke ćete osetiti čak i ako pojedete manje od tih 30 grama.

Za metabolički sindrom

Neke studije su pokazale da je čak i nekoliko polovina oraha dnevno dovoljno da se pozitivno odrazi na zdravlje. Takođe, rezultati većeg broja istraživanja su pokazali da grickanje oraha može pomoći i u smanjenju rizika za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa i upalnih procesa uopšteno.

 

 

Antikancerogena svojstva

Dokazano je da orasi imaju i antikancerogena svojstva, tako da čak mogu pomoći i u održavanju zdrave telesne težine. Uzmemo li u obzir da svakome od nas negde u genima čuči barem jedna ili dve od spomenutih bolesti i problema, ne bi trebalo da bude problem uvrstiti tih nekoliko oraha u svoj svakodnevni jelovnik.

Ne smemo zaboraviti još jedan važan pozitivan učinak oraha, a to je onaj koji ima na naš mozak i kognitivne funkcije. Naime, već je odavno brojnim istraživanjima potvrđeno da redovna konzumacija oraha može poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje, pa čak i smanjiti rizik za razvoj Alchajmerove bolesti i demencije.

 

 

Lepota i zdravlje

S obzirom na to da obiluje vitaminima B, koji pomažu u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju raspoloženja, u kombinaciji s prirodnim antioksidansom vitaminom E orah pomaže u smanjenju štete uzrokovane slobodnim radikalima te odlaže proces starenja kože.

Ulje za kožu i kosu

Ulje oraha je idealno za hidrataciju kože, ali i za uklanjanje tamnih podočnjaka. Kombinacija kalijuma, omega 3, 6 i 9 masnih kiselina orah čine odličnim saveznikom za zdravlje kose, naročito za jačanje folikula kose.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neka istraživanja su pokazala čak i da redovno korišćenje ulja od oraha može zaštiti od opadanja kose i ćelavosti.

Treba jesti i "gorku" kožicu

Oduprite se iskušenju da ogulite kožicu gorkastog ukusa koja obavija sam plod jer se čak 90 odsto antioksidansa prisutnih u orahu nalazi u toj kožici pa se ona smatra najzdravijim delom oraha. Važno je spomenuti i da su orasi prilično kvarljivi i zdrave masnoće koje sadrže vrlo osetljive na vazduh i toplotu, pa ih je nabolje čuvati u frižideru, bilo da su oljušćeni ili u ljusci.

RepublikaFoto: Photo by NordWood Themes on Unsplash
Foto: Ilustracija

Oljušćeni u frižider

Orasi u ljusci se inače mogu čuvati nekoliko nedelja na sobnoj temperaturi, dok oljušćene orahe odmah treba staviti u frižider. Ako želite da vam potraju što duže, stavite ih u čvrsto zatvorenu vrećicu i smrznite. Tako mogu potrajati i do godinu dana, a da ne izgube svoja dragocena svojstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading