(RECEPT) Napravite sami kvasac za hleb ili pecivo: Sve što vam treba je jedan krompir!
Ovih dana, pored toalet papira, najtraženija namirnica je kvasac. Mi vam donosimo recept kako da ga sami napravite...
Sastojci:
- veći krompir (da stane u šaku)
- 1 l vode
- supena kašika šećera
- staklena tegla od litar
Priprema:
Oprati i očistiti krompir pa ga iseckati na kockice i obariti u litar vode dok se ne skuva.
Izvadite krompir i ostavite vodu (nemojte je bacati). Vruć krompir sa šećerom ispasirati tako da se dobije jedinstvena i meka masa, kao za krompir pire, bez grudvica.
Ovu masu preručiti u teglu i dodati vodu u kojoj je kvasac obaren. Nemojte dodavati svu vodu, nego ostavite mesta da krompir, odnosno "kvasac" naraste (neka voda i krompir zauzmu pola zapremine tegle).
Zatvorite teglu čistom gazom i gumicom za tegle. Ostavite teglu na sobnoj temperaturi da stoji do četiri dana, odnosno dok ne primetite da je vrenje počelo.
Dobićete dovoljnu količinu da nekoliko puta (tri do četiri) umesite pecivo ili hleb. Ovakav kavasac može da stoji u frižideru još oko nedelju dana.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)