ČUDO RUSKE NARODNE MEDICINE: Mršavite uz ren!
Ovo povrće čisti organizam, podstiče probavu, stimuliše apetit, pomaže kod umora, a odlično je za regulaciju šećera u krvi.
Ne postoji Rus koji bar jednom nije probao korenastu biljku ren, vekovima naširoko korišćenu u narodnoj medicini. Ova višegodišnja biljka poznata je po ljutoj aromi, ali i po snažnoj ulozi koju ima kada je borba s raznim boljkama u pitanju.
Tako ren čisti organizam od toksina i podstiče varenje. On je prirodni antibiotik, širi krvne sudove, olakšava disanje, zagreva telo, stimuliše imunitet i apetit, a dobar je i kod anemije.
Prirodan antioksidans
Ruski travari preporučuju upotrebu rena za bronhitis, probleme sa bubrezima, gihtom i crevima. Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, time utiče na smanjenje kilograma, zbog čega je preporučljivo da ga češće konzumiraju oni koji žele da izgube koji kilogram. Njegovo korišćenje se savetuje i dijabetičarima i onima koji konstantno osećaju umor. Bogat je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima. U 100 grama svežeg rena može da se nađe oko 80 mg vitamina C. Koren rena sadrži mnoga fitohemijska jedinjenja koja mu daju karakterističan ljut ukus i aromu. Ovo svojstvo je značajno jer je to pokazatelj da ova biljka predstavlja prirodan antioksidans. Njegovo efikasno delovanje najbolje se primećuje kada je organizmu potrebno čišćenje od slobodnih radikala. Zato ukoliko želite sebi da priuštite detoksikaciju i time ojačate imunitet, ren je najbolji i najsigurniji izbor.
Prepun vitamina
Ovo aromatično ljuto povrće koristi se vekovima u medicini. Ren pomaže da se svari masna hrana, ali i otvara apetit.
- Ren, ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama, stimuliše apetit, ali i bolju probavu. Zbog toga je odličan kada jedete neka teška, masna jela. Pomaže i boljem radu jetre - kaže Elena Vovk, gastroenterolog sa državnog moskovskog univerziteta.
Ruski dijetetičar Elena Nikitova ukazuje na mnogo vitamina i minerala koji obogaćuju ren, a koji su nam neophodni za svakodnevno funkcionisanje organizma.
- Ova biljka sadrži velike količine vitamina C i onih iz grupe B. Čak i male količine rena u jelu tokom dana mogu da budu sasvim dovoljne da se nadoknadi manjak vitamina u organizmu. U ovom povrću ima i natrijuma, kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa, pri čemu je natrijum u renu organski i mnogo manje štetan nego u morskoj soli - napominje dr Nikitova.
RECEPTI PROTIV BOLJKI
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)