Obilje proteina na vašem tanjiru: Namirnica koja snižava holesterol i poboljšava probavu!
Leblebija, slanutak ili slani pasulj, samo su neki od naziva moćne biljke koja se stotinama godina koristi u ishrani.
U 100g leblebije nalazi se 19g proteina, odnosno oko 360 kalorija, što ovu namirnicu čini jednom od onih koje nas dobro zasite. Bogata je i prehrambenim vlaknima koja snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.
Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Reč je o namirnici sa niskim glikemijskim indeksom, reguliše šećer i količine insulina u krvi, zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa.
Još jedna pozitivna strana je ta što je cenovno vrlo pristupačna.
Kako skuvati leblebiju?
Obavezno je potopite 8 sati pre kuvanja, a idelno bi bilo veče pre termičke obrade. Potopite u dosta hladne vode jer će zrna nabubriti i udvostručiti svoj volumen. Ako želite da skratite vreme kuvanja, u vodu tokom potapanja dodajte pola kašičice sode bikarbone.
Ujutru dobro isperite.
Napunite lonac svežom vodom, pa kuvajte na srednjoj temperaturio oko sat vremena.
Vreme kuvanja može se produžiti u zavisnosti od toga koliko dugo je leblebija bila potopljena u vodi, u kakvom loncu kuvate i sl.
HUMUS
Humus je jedan od najčešćih načina za pripremu leblebije. Reč je o bliskoistočnom namazu koji se pravi od ove mahunarke, uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i tahinija, odnosno paste od sezama.
Možete ga napraviti za nekoliko minuta u dobrom blenderu ili seckalici, a potom ga poslužiti s hrskavim šargarepama, svežim krastavcima i paprikama, krekerima ili čipsom. Takođe, možete ga i mazati na hleb kao paštetu, ali i dodati kao kremasti umak uz brojna druga jela.
FALAFEL
Drugo najpopularnije jelo u svetu od leblebije je falafel. Reč je o prženim kuglicama mlevene leblebije s različitim začinima koje se vrlo lako mogu pripremiti i u kućnoj varijanti.
Falafel se služi s umakom po želji i povrćem u tortilji, pecivu ili kao prilog drugim jelima.
PROTEINSKE PALAČINKE
Leblebiju možete samleti i u fini prah, pa napraviti brašno. Brašno od leblebije može se iskoristiti za pripremu brojnih jela, a posebno su fine proteinske palačinke.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)