NACIJE I ISHRANA: 10 zdravih navika nasuprot američkoj brzoj hrani

Autor:

Lifestyle

14.10.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od Amerikanaca, ovi narodi ne broje kalorije, uživaju u hrani, a životni vek im je mnogo duži.

 

 

 

Američka brza hrana, poput pica, hamburgera i ostalih kaloričnih namirnica, široko je rasprostranjena, zbog čega broj gojaznih širom sveta raste. Na svu sreću, nisu samo Amerikanci "prenosili" svoju hranu preko granica, već su to radili i Kinezi, Japanci i Francuzi.

Ovi narodi ne brinu o gojaznosti, jedu samo kvalitetnu hranu i ograničavaju svoje obroke. Dakle, da biste ostali vitki i zdravi, pogledajte kako se hrane narodi koji ne broje kalorije, a životni vek im je mnogo duži. 

Brazilci jedu u društvu

Brazil je nedavno objavio nove smernice u ishrani koje promovišu manji unos prerađene hrane i okretanje tradicionalnim jelima, navodi sajt The Atlantic. Tradicionalna brazilska jela sadrže namirnice kao što su pasulj, kukuruz i pirinač.

Sajt izveštava da vlada u Brazilu podstiče svoje građane da koriste manje ulja i umaka, kao i da jedu sporije i u društvu. Otkriveno je, zapravo, da ako jedete sporije i u društvu, tada pojedete manje i svesni ste tog čina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tradicionalna brazilska jela često sadrže pasulj

Francuzi jedu kvalitetnu hranu

Hleb, sir i vino - ovo su samo neke od tipičnih namirnica karakterističnih za francusku kuhinju. Kako kaže sajt Mind Body Green, za Francuze nijedna namirnica nije zabranjena.

Pošto hranu ne vezuju za osećaj krivice, Francuzi u potpunosti uživaju u njoj i jedu sa zadovoljstvom. Francuzi jedu manje obroke zbog toga što koriste visokokvalitetne namirnice. Oni često jedu ribu, piletinu i čorbe od povrća.

Južnoafrikanci jedu manje mesa

Profesor ishrane sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu sproveo je eksperiment i došao do zaključka da je način ishrane Južnoafrikanaca dobar jer jedu manje prerađene hrane, manje mesa, a više hranu bogatu vlaknima.

Tipičan južnoafrički obrok uključuje kukuruzne uštipke, krokete od lososa, mango, pasulj i crni čaj, navodi sajt NPR.

Kinezi ne broje kalorije

Ishrana se u Kini bazira na ribi, svežem povrću, supama i pirinču. Pored samih namirnica, upotreba štapića za jelo i serviranje hrane na manjim tanjirima pomažu Kinezima da jedu sporije i kontrolišu količinu hrane.

Oni, međutim, ne troše vreme na brojanje kalorija. Časopis Indipendent otkriva da u kineskom jeziku ne postoji reč za kalorije.

Grci jedu dosta ribe i zdravih masti

Grčka ishrana deo je veoma hvaljene mediteranske dijete, načina ishrane koji se uglavnom bazira na namirnicama biljnog porekla i smatra se dobrim za zdravlje srca.

Ovaj način ishrane uključuje zdrave masti iz ribe i maslinovog ulja, kao i povrće, hleb ili testo od celog zrna žitarica i sveže voće.

 

 

 

Indijci menjaju kalorije za začin

Indijska kuhinja uključuje brojne začine koji dodaju hrani boju i ukus umesto kalorija i masnoća. Kumin, šafran, đumbir i kurkuma neki su od najčešće korišćenih začina prema sajtu The Kitchn.

Prosečan obrok u Indiji sadrži: skrob iz namirnica kao što su basmati pirinač ili lepinja, meso ili ribu, povrće i turšiju.

Italijani ne jedu samo testeninu

Testenina je važan sastojak italijanske kuhinje, ali ne i jedini. Italijani obično manju porciju testenine kombinuju sa ribom, mesom ili povrćem, koje ima veoma važnu ulogu.

Porcije u ovoj mediteranskoj zemlji su dosta manje od porcija u Americi, što je jedan od razloga zašto su Italijani zdraviji narod, kaže magazin Indipendent.

 

 

 

Japanci jedu manje obroke

Kontrolisanje porcije je za Japance najvažnija stvar. Manje porcije ribe, povrća, voća, tofua i pirinča su ključna stavka njihove ishrane, kaže sajt WebMD.

Ovaj sajt takođe dodaje i da Japanci imaju duži životni vek od Amerikanaca, kao i najmanju stopu gojaznosti na celom svetu.

Povrće kao što su cvekla, mladice bambusa, morske alge i crni luk, između ostalog, čine važne sastojke japanske kuhinje.

Španci ređe jedu prženu hranu

Mediteranska ishrana je, takođe, popularna u Španiji, gde ćete videti ljude da jedu pasulj, ribu i povrće spremljeno sa maslinovim uljem.

Španci retko prže hranu i, umesto toga, spremaju je u obliku čorbe, peku ili dinstaju, kaže magazin Forbs. Jezgrasto voće predstavlja veoma popularnu užinu u nekim delovima Španije, tvrdi organizacija The British Heart Foundation.

RepublikaFoto: pixabay.com
Španci se hrane mediteranskim jelima

Šveđani jedu dosta mlečnih proizvoda

Šveđani ne koriste mnogo voća i povrća u svojoj ishrani, ali zato konzumiraju mnogo mlečnih proizvoda. I ovaj način ishrane je dobar jer je stopa gojaznosti u Švedskoj 11 odsto, a životni vek im je dug - u proseku 81 godinu, kaže magazin Forbs. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading