(RECEPT) Ukusne i zdrave: Bezglutenske palačinke od leblebije!

Autor:

Lifestyle

26.04.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slasno, bezglutensko jelo od brašna leblebije poznato je širom Italije i Francuske. Mi vam donosimo recept koji će vas oboriti s nogu!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je o čuvenom specijalitetu koji se čak može svrstati u kategoriju beskvasnog i bezglutenskog obroka.

Budući da se lako priprema, možete je jednostavno napraviti i kod kuće.

U Đenovi se ovo jelo zove farinata, u Nici socca, a u Toskani ćete ga naći pod imenom cecina.

Leblebija ili slanutak, kojim god imenom nazvali, dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

Reč je o namirnici sa niskim glikemijskim indeksom, reguliše šećer i količine insulina u krvi, zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa.

Sastojci:

(za pleh veličine oko 40 cm)

300g brašna od slanutka

900ml vode

50ml maslinovog ulja

soli po ukusu

sveže mleveni crni biber

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

Priprema:

1. Odmerite slanutak i stavite ga u duboku posudu. Brašnu polako dodajte vodu, maslinovo ulje i so, neprestano mešajući kako se ne bi napravile grudice. Dobićete dosta retku smesu.

2. Smesu pokrijte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi između 2 i 4 sata. S vremena na vreme žlicom promešajte smesu, pa šupljikavom žlicom skinite penu ako se napravila na površini.

3. Rernu zagrejte na 250 °C, a pleh u kojem ćete peći farinatu dobro premažite maslinovim uljem. Izlijte smesu u pleh (izlivena smesa ne sme biti deblja od 1cm), stavite da se peče i oko 20-25 minuta, odnosno dok farinata ne dobije lepu rumenu boju i hrskavu površinu. Zadnjih 10 minuta prebacite na grill (gornji grejač) i pustite da se dobro zapeče.

4. Kad je farinata pečena, dok je još vruća pospite sveže mleveni biber ili preskočite taj završni korak ako jelo služite deci.

5. Farinata se obično služi topla, premazana smesom od ulja i ruzmarina. Možete je poslužiti uz neku finu salatu, povrće ili uz kremaste sireve. Odlična je i hladna, pa može poslužiti kao zamena za hleb. Takođe, možete na jedan deo smese pre samog pečenja staviti tanko narezanu glavicu luka ili naseckanog mladog luka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading