OTKRIVAMO: Koliko dugo možete držati hranu u zamrzivaču!

Autor:

Lifestyle

14.12.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je smrzavanje sveže hrane najbolji način da na duže vreme sačuvamo nutritivne vrednosti i ukus, svaka namirnica nakon određenog vremena u zamrzivaču može postati nejestiva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Masna riba može biti smrznuta tri meseca

Izbegavate korišćenje mikrotalasne pećnice za odmrzavanje namirnica. Najbolji način je da je stavite u lonac s hladnom vodom na sat ili dva.

Većina domaćica ima dilemu da li je bolja sveža ili smrznuta hrana, tačnije da li da redovno ide na pijacu kako bi obezbedila sveže voće, povrće i meso ili da ove namirnice kupi smrznute i gotovo spremne za upotrebu. Ipak, smrzavanje sveže hrane je najzdraviji i najkvalitetniji način da na duže vreme sačuvamo nutritivne vrednosti, ali i ukus.

Bitno je da su namirnice brzo smrznute da ne bi bilo dovoljno vremena da se stvore kristali koji će naštetiti strukturi hrane. Zato se koristi tehnologija brzog zamrzavanja, pa je duboko smrznuto povrće često zdravije od svežeg koje se nudi jer je u njemu zadržana većina vitamina i minerala.

U roku od tri dana nakon branja/prikupljanja, izgubi se 80 odsto vitamina C iz povrća. Riba i meso se zamrzavaju pomoću tečnog azota na -23 stepena Celzijusa za manje od jednog minuta. Stručnjaci poručuju da izbegavate korišćenje mikrotalasne pećnice za odmrzavanje namirnica, a najbolji način jeste da je stavite u lonac s hladnom vodom na sat ili dva.

Da biste bili sigurni da je odmrznuta hrana sveža, hranljiva i ukusna kao pre zamrzavanja, postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate. Dakle, mora da bude zamrznuta u trenutku kada je najsvežija. Vodite računa da se neke namirnice ne zamrzavaju dobro, kao što su sveža jaja i krompir. Takođe, ne zaboravite da se tečnost širi na niskim temperaturama, pa ostavite prostora u zamrzivaču kada ih zamrzavate.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading