PAZITE SE: Zeleni čaj se ne kuva!

Autor:

Lifestyle

05.01.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zeleni čaj je izuzetno popularan i zdrav napitak jer je poznato da topi masne naslage. Ipak, mnogi ljudi ga pripremaju na pogrešan način, što može da bude kobno po zdravlje, pa čak i život. Inače se koristi za različite bolove, ubrzanje metabolizma i olakšanje psiholoških tegoba poput depresije, pogodan je za jačanje srca i krvnog sistema uopšte, za smanjivanje lošeg holesterola i šećera u krvi, a stvara i osećaj sitosti, pa samim tim utiče na smanjenje unosa kalorija u organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zeleni čaj se nikako ne priprema u ključaloj vodi jer na taj način gubi sva pozitivna dejstva

Ipak, ukoliko ga ne pripremate prema uputstvu, on može da bude i poguban po vaše zdravlje. Zeleni čaj se nikako ne priprema u ključaloj vodi jer na taj način gubi sva pozitivna dejstva, tačnije ispariće velika količina polifenola, snažnog antioksidansa, koji čisti organizam od štetnih materija. Osim gorčine koju proizvode svi fenoli, velika doza ovog antioksidansa može da poremeti rad metabolizma i krvnih sudova, te da izazove različite probleme - od probavnih do srčanih.

Foto: pixabay.com
Čaj sadrži i kofein, koji je izuzetan regulator probave

Zeleni čaj je štetno držati u vrućoj vodi duže od tri minuta. Sve preko tog vremena dovodi do povećanja koncentracije materija koje ova biljka sadrži, što potpuno remeti njegovo dejstvo. Čaj sadrži i kofein, koji je izuzetan regulator probave, ali i krvnog pritiska, pa usled nepravilne pripreme količina kofeina se povećava i može značajno da naškodi zdravlju, da dovede do nesanice, može da dođe do naglog povećanja krvnog pritiska, a samim tim i do pucanja krvnih sudova.

Zeleni čaj zaista podstiče ubrzavanje metabolizma i tako dovodi do toga da telo počinje da crpi masti, ali ukoliko pijete više od litar zelenog čaja dnevno, možete da izazovete kontraefekat. Najveća dozvoljena doza unosa polifenola na dnevnom nivou je 300-400 mg, a jedna šolja čaja sadrži između 50 i 100 mg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading