DA LI STE ZNALI ZA OVO? Ovako ćete sprečiti upijanje masnoće u krofnama

Autor: zadovoljna.hr

Lifestyle

11.02.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ovu poslasticu originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima. Ipak, do razotkrivenih sastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama. Ovaj recept garantuje najsočnije krofne bez upijanja masnoća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Spremite savršene krofne

Sastojci za krofne:

- 1 kg glatkog brašna

- 2 cela jaja i 2 žumanca
- 1/2 šoljice šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 2 vanilin šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- malo rendane korice limuna
- 1 kašičica rakije
- 1 dl ulja
- 5 dl mleka
- 1 kocka svežeg kvasca

Priprema krofni:

1. U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se sve diže.

2. Jaja umutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno (kako da ga zagrejete objašnjeno je na kraju teksta) pomešano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).

3. Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od jedam centimetar. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4. Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano - na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi podignite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).

5. Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirne kuhinjske ubruse.

Savet:

1. Pola kesice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoća.

3. Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u rerni oko tri minuta na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading